Cum “înregistrăm” trecerea timpului în creier, de ce ne amintim lucrurile într-o anumită ordine cronologică și cine e responsabil de retrăirea cu acuratețe a unor evenimente de parcă s-ar întâmpla încă o dată? Cercetătorii au găsit dovada că „vinovate” pentru această capacitate a creierului uman sunt așa-numitele „celule ale timpului”, neuroni aflați în hipocampus.
Creierul uman încă a rămas o enigmă din multe puncte de vedere. Oamenii de știință încearcă să găsească răspuns, de exemplu, la întrebarea: cum „ține evidența” creierul nostru evenimentelor petrecute în timp, în ordinea lor cronologică?
Cercetătorii sugerează că responsabile pentru acest lucru ar fi așa-numitele „celule ale timpului”, neuroni aflați în hipocampus. Acestea ar fi liantul care ne ține toate amintirile laolaltă în secvența temporală corectă, astfel încât ne putem aminti ce s-a întâmplat la un moment dat în ordinea exactă a derulării evenimentelor.
Dovezi ale existenței acestor „celule ale timpului” au fost găsite în urma unor studii mai vechi efectuate pe șoareci. Dar pentru mult timp, nu s-a știut mai nimic despre modul în care o amintire episodică e încorporată în creier și plasată în secvența corectă temporal a aducerii aminte.
Un grup de cercetători condus de experta în neuroștiințe, Leila Reddy de la Centrul de Cercetări Cognitive și ale Creierului (CerCo) din Franța a monitorizat activitatea electrică a creierelor a 15 pacienți diagnosticați cu epilepsie, folosind microelectrozi implantați în hipocampus.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Crearea amintirilor episodice necesită să aduci laolaltă evenimente diferite ale unei experiențe cu fidelitate temporală”, a explicat Reddy într-un studiu publicat anul trecut, scrie sciencealert.com. „Dată fiind importanța hipocampului în ordonarea evenimentelor în ordinea lor cronologică am vrut să vedem dacă neuronii din hipocampus prezintă informații temporale, în timp ce participanții la studiu învățau ordinea secvențială a unor lucruri”, a adăugat expertul.
Experimentul a constat în prezentarea unor imagini într-o ordine prestabilită, iar persoanele implicate au fost puse să memoreze acea secvență. În unele pauze sau când nu era arătată nicio imagine, voluntarii erau rugați să ghicească care ar putea fi următoarea imagine. În același timp, minielectrozii înregistrau activitatea neuronilor din hipocampus în diferite momente ale experimentului.
Conform cercetătorilor, neuronii implicați în reținerea secvenței în ordinea cronologică au fost „celulele timpului”, așa cum arătaseră și studiile pe șoareci. O parte din acești neuroni au fost super activi în procesul de memorare ori de reamintire a secvenței de imagini prezentată în experiment.
Mai mult, o altă parte a acestora a rămas activă chiar și în lipsa unui stimul vizual, ceea ce sugerează faptul că ei codau deja șirul de evenimente chiar când nu se întâmpla nimic special. Practic, acești neuroni lucrau deja la crearea viitoarei amintiri și a ordinii cronologice corecte.
Conform oamenilor de știință, „celulele timpului” din creierul uman sunt „multi-dimensionale”, capabile să decodeze informația în relație cu timpul dar răspunzând totodată și la alți stimuli ori informații senzoriale. Conform acestora, este posibil ca acest comportament multi-dimensional să fie cel care rețin, de fapt, „ce”, „unde” și „când” din orice experiență.
„Fenomenul „călătoriei în timp mentale” subiective este fundația memoriei episodice”, afirmă cercetătorii. „Dincolo de capacitatea noastră de a retrăi trecutul se află abilitatea noastră de a ne aminti intens anumite evenimente ce s-au întâmplat într-un anumit loc și într-o anumită ordine. Rezultatele noastre aduc dovezi noi despre faptul că neuronii din hipocampus reprezintă trecerea timpului dintr-o experiență trăită”, au mai spus aceștia.