Cum îndepărtezi simplu și eficient rugina de pe calorifere. Secretul se află în bucătărie

Cătălina Burghelea 23.11.2021, 14:15
Cum îndepărtezi simplu și eficient rugina de pe calorifere. Secretul se află în bucătărie

În zilele noastre, majoritatea oamenilor au unul sau mai multe calorifere în casele lor. Acest dispozitiv generează fie o căldură cu un timp de încălzire rapid, dar într-o manieră discontinuă, fie așa-numită căldură „moale”, cu un timp de încălzire lent. În timp ce caloriferul pare a fi un „must-have” în locuințele noastre, întreținerea lui este la fel de importantă. În acest articol, află cum să îndepărtezi rugina de pe caloriferele vopsite.

Cum îndepărtezi rugina încăpățânată de pe calorifere

Calorifere din fontă, oțel, aluminiu sau piatră…Sunt mai multe materiale folosite la realizarea acestor dispozitive de încălzire. Odată cu trecerea anilor, caloriferele pot acumula rugină. Chiar și atunci când le-ai vopsit poate fi necesar un tratament antirugină. Pentru a te ajuta să lupți împotriva ruginii de pe suprafețele metalice ale caloriferului, experții unei companii specializate în astfel de dispozitive dezvăluie câteva secrete esențiale.

Trucuri simple și ușoare

Rugina apare în principal pe metale, dar poate degrada și aspectul hainelor tale. Rugina este o reacție chimică care rezultă din coroziunea fierului de către oxigen și umiditate. Ce poți să faci? Unul dintre trucuri este, bineînțeles, vopsirea caloriferelor.

Scoate caloriferele din suporturile lor de perete

Însă, înainte de a dezasambla caloriferele, ia în considerare utilizarea prelatelor din carton pentru a evita pătarea pardoselii, atunci când le vopsești. De asemenea, ai grijă să dai aerul afară din calorifere.

Ca să îndepărtezi stratul vechi de vopsea de pe dispozitiv, trebuie să-l șlefuiești. Dacă ai un calorifer mai nou, poți folosi alcool sau acetonă. Nu uita să porți mănuși înainte de a efectua această operațiune. Apoi alege un tip de vopsea potrivit, care să ofere protecție împotriva ruginii.

Foarte important, acest pas îți va permite să te asiguri că vopseaua aleasă va rezista la căldură. Uneori, un singur strat de vopsea este suficient, pentru a îndepărta petele de rugină. Dar în alte cazuri este necesar să aplici două straturi, ca să obții un rezultat optim.

Aplică vopseaua

Citește instrucțiunile de pe cutia de vopsea înainte de a aplica pe rugină. De obicei, vopseaua trebuie diluată înainte de a o folosi. Experții recomandă să optezi pentru metoda pistolului cu presiune, pentru a obține un rezultat care să corespundă așteptărilor tale.

Care sunt, de fapt, cele mai bune calorifere. Oțel, fontă sau aluminiu

Produse naturale pentru curățarea caloriferelor ruginite

Dacă radiatorul are doar câteva pete de rugină, poți înlocui substanțele chimice cu ingrediente ecologice:

Bicarbonat de sodiu

Considerat un produs multifuncțional, bicarbonatul de sodiu este o pulbere fină cunoscută pentru proprietățile sale de albire. Pentru a îndepărta rugina, amestecă bicarbonatul de sodiu cu apă până obții o pastă groasă. Folosind o cârpă din microfibră, aplică soluția pe petele de rugină. Lasă să acționeze 15 minute, apoi freacă suprafața cu o perie. Clătește cu apă curată și lasă să se usuce.

Lămâie și sare

Lămâia conține acid citric, o substanță care funcționează eficient pentru a îndepărta rugina. Începe prin a stoarce o lămâie și apoi toarnă zeama peste petele de rugină. Presară apoi sare fină și lasă să acționeze câteva ore. Folosește o perie pentru a freca și lustrui, înainte de a clăti cu apă călduță.

Oțet alb și sare grunjoasă

La fel ca bicarbonatul de sodiu, oțetul alb este o soluție naturală cu multiple beneficii. Ca să îndepărtezi rugina fără a utiliza abrazivi, amestecă 250 ml oțet alb cu aceeași cantitate de sare grunjoasă. Toarnă soluția peste fiecare punct de rugină, apoi freacă suprafața cu un burete. La final, clătește cu apă și usucă zona afectată.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...