Cum încearcă Finlanda să convingă Turcia să susțină integrarea țării în NATO. Parlamentul de la Helsinki a aprobat cererea de aderare

Beatrice Dumitru 17.05.2022, 17:09
Cum încearcă Finlanda să convingă Turcia să susțină integrarea țării în NATO. Parlamentul de la Helsinki a aprobat cererea de aderare

Finlada și Suedia au solicitatea integrarea în NATO, punând capăt deceniilor de neutraliate, o schimbare istorică declanșată de invadarea Ucrainei de către Rusia. Cele două state au de trecut un obstacol, după ce Turcia a anunțat că nu susține aderarea. Președintele finlandez a spus că este optimist că îl va convinge pe Recep Erdogan să se răzgândească, după ce Parlamentul de la Helsinki a aprobat cererea de aderare.

„Declarațiile din Turcia s-au schimbat foarte repede”

La doar câteva ore după ce Suedia și Finlanda au anunțat că vor solicita aderarea la NATO, președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan și-a reafirmat opoziția față de integrarea celor două state în alianță. De asemenea, el a mai spus că Suedia și Finlanda nu trebuie să trimită delegații la Ankara pentru a convinge Turcia să se răzgândească.

Dar chiar și așa, președintele de la Helsinki s-a declarat „optimist” cu privire la obținerea sprijinului Turciei pentru aderarea Finlandei și Suediei la NATO, în ciuda amenințărilor de blocare din partea președintelui turc. Sauli Niinisto a spus că va continua discuțiile cu Ankara pe această temă.

Cum încearcă Finlanda să convingă Turcia să susțină integrarea țării în NATO. Parlamentul de la Helsinki a aprobat cererea de aderare
Recep Erdogan se opune aderării Finlandei și Suediei la NATO.

Ultimele zile au fost puțin surprinzătoare. Într-o conversație de luna trecută cu președintele Erdogan, acesta din urmă a spus că este de acord cu aderarea Finlandei și săptămâna trecută a spus că se opune. Declarațiile din Turcia s-au schimbat foarte repede și au devenit mai dure în ultimele zile. Asta înseamnă că trebuie să ne continuăm discuțiile. Sunt optimist. Cu discuții constructive, am încredere că situația poate fi rezolvată”, a spus Sauli Niinisto în timpul unei vizite de stat în Suedia, citat de Le Figaro.

Parlamentul finlandez a aprobat cererea de aderare

Ankara critică Suedia și Finlanda pentru că nu au aprobat cererile de extrădare a persoanelor pe care Turcia le acuză că sunt membre ale „organizațiilor teroriste” precum PKK, organizația separatistă kurdă, și pentru că Stockholmul a suspendat livrările de arme către Turcia după o operațiune militară în Siria, în 2019.

Cum vom avea încredere în ei? Suedia este terenul propice pentru organizațiile teroriste (…) Nu vom susține apartenența la NATO a celor care aplică sancțiuni împotriva Turciei”, a declarat Recep Erdogan.

Parlamentul finlandez a votat în favoarea cererii de aderare la NATO, propunerea fiind adoptată cu 188 de voturi pentru și 8 împotrivă. Astfel, Finlanda urmează să semneze o cerere oficială și să o depună la sediul Alianței Nord-Atlantice în zilele următoare, împreună cu Suedia.

Urmăriți Impact.ro și pe