Cum îl batjocorea Gheorghiu-Dej pe Ceaușescu: „Te-a făcut mă-ta cu băcanul din colț!”

Stefan Daniel 24.08.2019, 09:00
Cum îl batjocorea Gheorghiu-Dej pe Ceaușescu: „Te-a făcut mă-ta cu băcanul din colț!”

Despre Ceaușescu și Gheorghiu-Dej s-au vehiculat tot felul de presupuneri printre românii de rând, dar cu perdea. Scriitorul și scenaristul Titus Popovici a dezvăluit înainte să moară în acel accident câteva detalii despre foștii dictatori neștiute de niciun român de rând până atunci. Se pare că Ceaușescu a fost mult timp bătaia de joc a predecesorului său, Gheorghe Gheorghiu-Dej. Fiind mai tânăr și cu mai puțină experiență, a fost nevoit să „înghită” multe insulte din partea superiorilor. Asta îți arată încă o dată că Partidul Comunist era plin de „șacali”. Unii abia așteptau ca alții să dea semne de slăbiciune.

Titus Popovici, omul care a știut aproape totul despre Dej și Ceaușescu

Cum îl batjocorea Gheorghiu-Dej pe Ceaușescu: „Te-a făcut mă-ta cu băcanul din colț!”
Titus Popovici spunea că Ceaușescu nu era deloc respectat de Dej

Dezvăluirile au fost făcute de Titus Popovici, cu puțin timp înainte să moară într-un accident, când mergea la vânătoare. Unii cred că moartea lui este suspectă, întrucât avea mulți dușmani din cauza secretelor pe care le știa despre nomenclatura comunistă și din cauza modul în care-i desconsidera. Dar nu ne legăm de acest aspect, momentan.

Cert e că Titus Popovici a făcut parte timp de 24 de ani din Comitetul Central al Partidului Comunist Român, deci e de la sine înțeles că știa foarte multe lucruri despre mai toți tin jurul său. Ce făcea un om așa cult și educat ca el într-un partid dominat de mediocritate și foști pușcăriași? Păi nevoia de a avea un trai mai bun. Meseria sa în domeniul artistic nu era îndeajuns.

Ceaușescu, dat jos din tren de Dej, în mijlocul câmpului, pentru că s-a răstit la Hrușciov

Cum îl batjocorea Gheorghiu-Dej pe Ceaușescu: „Te-a făcut mă-ta cu băcanul din colț!”
Gheorghiu-Dej și Hrușciov

Popovici a povestit cele care urmează în interviul acordat lui Mihai Tatulici, cu puțin timp înainte să moară și difuzat, dacă mai ții minte, pe postul TV Tele 7 ABC.

Cea mai umilitoare pățanie cu Dej și Ceaușescu a avut loc în momentul în care Hrușciov, liderul URSS, a venit în România pentru a aranja cu Dej retragerea trupelor sovietice. Dej era un „cățeluș” cuminte care-i permitea orice aroganță liderului sovietic.

„Vă relatez un fapt pe care mi l-au povestit Maurer şi cu Bodnăraş. Mergeau cu trenul guvernamental spre Constanţa. «Piesa», care s-ar putea numi «Jocul cu Hruşciov», fusese pregătită de către Dej şi Bodnăraş. Hruşciov trăgea la măsea şi critica tot ce vedea pe fereastră. Dej îşi nota indicaţiile «sârguincios». Şi la un moment dat Ceauşescu sare furios: «Nu vă permit să ne daţi sfaturi! Strămoşii noştri daci cultivau porumbul şi ştiau cum să…».. La care Dej a oprit trenul, l-a dat jos în plin Bărăgan şi l-a lăsat acolo. Îi strica jocul.”

Gheorghiu-Dej vorbea cu Ceaușescu doar în bătaie de joc și îl insulta ca pe un țânc

Titus Popovici a povestit că relația dintre Ceaușescu și Dej nu era deloc una cordială. Dej îl desconsidera și îl batjocorea de față cu toată lumea bună din partid pe „ucenicul” său.

„Povestea asta mă îndreptăţeşte să spun că ostilitatea comuniştilor români faţă de cei ruşi are drept cauză principală ostilitatea personală […] De pildă, la chefuri, Dej zicea, arătând spre Ceauşescu: «Bă! Ăsta-i jidan, bă, nu vedeţi ce mutră are? Uite buza, uite nasul…Păi nu vedeţi cum râde? Te-a făcut mă-ta cu băcanul din colţ!»…şi ăsta înghiţea. Iată unul dintre motivele pentru care a răbufnit ura faţă de Dej. În plus, se spune că în închisoare ar fi existat relaţii amoroase între Dej şi Ceauşescu şi că Ceauşescu ar fi fost «fetiţa» lui Dej.

Chivu Stoica mi-a spus odată lucrul acesta, apoi Apostol. Deh…Ce mi s-a spus, şi mi se pare sinistru, este că tinerii utecişti primeau sarcină să le uşureze viaţa de închisoare celor mai vârstnici, pentru ca aceştia să se poată concentra mai bine asupra problemelor strategice. Aşa că pe Ceauşescu l-a sprijinit tot timpul – şi numai în perioada din urmă a vieţii începuse să se cam îndoiască de el. Avea şi de ce. În fond, Ceauşescu era mai primitiv şi mai meschin decât Dej, plus că era lipsit de o viziune care să treacă de graniţele ţării.”

Vezi și cum l-a înfruntat Ceaușescu pe Brejnev

Urmăriți Impact.ro și pe