Cum gătești cei mai buni cozonaci de Crăciun. Așa îi faci cei mai pufoși

Daria Petrescu 07.12.2019, 09:43
Cum gătești cei mai buni cozonaci de Crăciun. Așa îi faci cei mai pufoși

Sărbătorile de Crăciun se apropie, așa că fiecare gospodină caută rețeta perfectă pentru un cozonac reușit. Indiferent de umplutură, cozonacul trebuie să fie crescut și pufos.

Cei ma buni cozonaci de Crăciun, pe care merită să îi gătești

„Cozonacului bunicii”

Ingrediente:

4 gălbenușuri

1/2 litru de lapte

1 kg de făină

300 grame de zahăr

75 grame de drojdie proaspătă

100 ml ulei

100 grame stafide

esență de vanilie

esență de rom

coajă rasă de la o lămâie

coajă rasă de la o portocală

1 linguriță de sare

Ingrediente pentru cremă

150 g de miez de nucă (tocat mărunt)

8 linguri de cacao

zahăr pudra (după gust)

50 g stafide (tocate)

2 plicuri zahăr vanilat

coajă rasă de la o portocală

Modul de preparare:

Pune stafidele în esența de rom pentru a absorbi aromă. Cerne făina cu sarea. Pune laptele pe foc într-o oală mare, adaugă zahărul și amestecă până ce se topește. Separat, într-un castron mic, adaugă drojdia și sfărâm-o bine, bine cu degetele. Amestec-o apoi cu o lingură de zahăr și adaugă 8 linguri de lapte. După ce drojdia s-a dizolvat complet, întărește maiaua obținută cu făină și las-o să dospească timp de 10 minute.

În acest timp, bate bine gălbenușurile cu mixerul, până le faci spumă. Pune esență de vanilie, coajă de lămâie, coajă de portocală și omogenizează amestecul. Întoarce-te la aluat și pornește frământatul. Pune treptat lapte cald, nu fierbinte!, în făină, adaugă apoi maiaua și frământă bine, bine aluatul cel puțin 15 minute.

 Așa îi faci cei mai pufoși
Așa îi faci cei mai pufoși

Revenind la aluat, după ce pui uleiul/untura și stafidele cu rom, frământă iarăși totul foarte bine. Acoperă apoi ligheanul (sau vasul în care ai frământat aluatul) cu un prosop curat și ține-l la căldură 30 de minute pentru a dospi.

Amestecă într-un castron miezul de nucă tocat mărunt, cacaoa, stafidele, coaja de portocală și zahărul vanilat. A dospit aluatul, împarte-l în 4 părți egale, două pentru fiecare dintre cei doi cozonaci. Întinde o foaie de aluat, unge-o cu compoziția de nucă și ruleaz-o.

Procedează la fel cu cea de-a doua foaie. Așează rulourile astfel obținute în cruce, unul peste altul, și răsucește-le. Așează cozonacul obținut într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Fă la fel și cu cel de-al doilea cozonac.

Lasă tăvile, de fapt cozonacii la dospit în loc cald 30 de minute, apoi coace-i în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, timp de 45 de minute, la foc mediu, după care scoate-i din cuptor și lasă-i să se răcorească. Dacă mai apucă… Poftă bună!

Cozonac pufos cu nucă și cacao

Iată în continuare o rețetă de cozonac pufos cu nucă și cacao, fără frământare, recomandată de petitchef.ro, Cantitățile sunt socotite pentru doi cozonaci mari.

Ingredientele pentru cozonacul pufos cu nucă și cacao, fără frământare

1 kg de făină

5 ouă

300 g de zahăr

1/2 de pachet de unt 80% grăsime

5 linguri de ulei

200 ml lapte

45 g drojdie crudă

400 g miez de nucă

4 linguri de cacao

coajă rasă de la o lămâie

coajă rasă de la 2 portocale

esență de rom

zahăr vanilat praf

Modul de preparare:

Separă albușurile de la ouă, bate-le cu jumătate din zahăr și amestecă-le cu miezul de nucă și cacaoa pentru umplutură.

Pentru aluat: pune drojdia cu laptele călduț și două linguri de zahăr să dospească într-un „crater” făcut în mijlocul făinii. Când „fierbe” drojdia, se adaugă gălbenușurile de ou și restul de zahăr.

Amestecă apoi aromele, puțină sare, uleiul și untul topit călduț (atenție: nu fierbinte!) până se încorporează toată făina și obții un aluat elastic (atenție: nu foarte îndesat!).

Acoperă vasul în care ai făcut aluatul (de preferat ar fi un lighean) cu folie și lasă-l la cald 60 de minute.

După o oră, cu mâinile unse bine cu ulei, împarte aluatul în 4 guguloaie sferice. Fă din ele 4 foi, umple-le cu… umplutură de miez de nucă și apoi rulează-le. Că să obții un cozonac arătos și mare , împletește două rulouri și pune-le într-o tavă de cozonac bine unsă și tapetată din belșug cu făină.

După o oră, unge-i cu ou bătut și bagă-i în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru 45-50 de minute. Când sunt copți, scoate-i din formă și presară-i cu zahăr vanilat praf după gust. Poftă bună!

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe