Cum funcționează o mașină cu sistem plug-in hibrid și ce avantaje oferă acest tip de propulsie

Bogdan Bârliga 13.05.2022, 10:28
Cum funcționează o mașină cu sistem plug-in hibrid și ce avantaje oferă acest tip de propulsie

Procesul de electrificare accelerat din industria auto a dus la implementarea unor soluții tehnice capabile să satisfacă majoritatea cerințelor formulate de către autoritățile de mediu.

Pentru cei care nu sunt încă hotărâți să aleagă o mașină electrică cea mai bună soluție poate fi cumpărarea unui autoturism hibrid plug-in.

Câte tipuri de sisteme hibrid se folosesc în prezent

În momentul de față putem să cumpărăm o mașină dotată cu un sistem micro hibrid, mild hibrid (MHEV), full hibrid (HEV), plug-in hibrid (PHEV) și în cazuri mai rare este oferit un range extender.

1.Micro hibrid

O mașină dotată cu acest sistem dispune de un sistem denumit Start-Stop ce oferă posibilitatea de a opri motorul în momentul în care autoturismul staționează la un semafor sau în trafic.

Sistemul Start-Stop oprește automat motorul atunci când automobilul se oprește și îl repornește imediat după ce șoferul ridică piciorul de pe frână sau calcă ambreiajul.

2.Mild hibrid (MHEV)

În acest caz autoturismul este echipat cu un sistem starter – generator integrat, care înlocuiește demarorul și alternatorul și acesta asistă propulsorul pe benzină sau motorină la pornire și la plecarea de pe loc.

La viteze mici sau atunci când se stă pe loc, motorul convențional se poate opri singur, iar generatorul  îl repornește atunci când este necesar.

Mașina are o bateria suplimentară de 48V care este reîncărcată automat la frânare  în timpul deplasării în pantă sau la orice frânare.

3.Full hibrid (HEV)

Cu acest sistem putem vorbi practic de prima etapă a electrificării prin care mașina poate circula poate rula pe distanțe scurte în mod 100% electric.

Un vehicul full hibrid poate funcționa 100% electric sau doar cu motorul convențional, dar sistemul poate folosi ambele motorizări.

Atunci când funcționează împreună, modelele hibride oferă un consum de carburant redus prin faptul că o parte din sarcina motorului termic este preluată de motorul electric.

4.Plug-in hibrid (PHEV)

Soluția tehnică constă în folosirea pentru propulsie a unui motor electric și unui propulsor termic, iar bateria este una cu o capacitată crescută față de cele folosite pe mașinile full hibrid.

O mașină dotată cu un sistem de propulsie plug-in hibrid poate fi încărcată la priză și oferă o autonomie în mod full electric de până la 80 kilometri.

Bateria se poate încărca și prin frânare regenerativă iar atunci când nu este suficientă energie pentru a acționa motorul electric.

5.Range extender

În acest caz mai rar folosit autoturismul dispune de o baterie de capacitate mare, un motor electric și un motor convențional.

Bateria se încarcă la priză sau prin intermediul motorul termic folosit aici doar pentru acest scop și fără rol în mișcarea roților.

Cum funcționează concret o mașină cu sistem plug-in hibrid (PHEV)

Cum funcționează o mașină cu sistem plug-in hibrid și ce avantaje oferă acest tip de propulsie

Am ales pentru analizarea sistemului de propulsie hibrid plug-in modelul Volkswagen Golf GTE: autoturismul german utilizează un motor pe benzină TSI cu patru cilindri de 150 CP, un propulsor electric cu 115 CP și o baterie cu capacitatea de 13 kWh.

Cum funcționează o mașină cu sistem plug-in hibrid și ce avantaje oferă acest tip de propulsie

Puterea totală a sistemului de propulsie folosit de Golf GTE este de 245 CP și modelul dispune de un cuplu maxim de 400 Nm.

Resursele de putere sunt gestionate prin intermediul unei cutii de viteze automate DSG cu șase trepte și autoturismul poate rula în modul full electric aproximativ 60 de kilometri cu viteze de până la 130 km/h.

Cum funcționează o mașină cu sistem plug-in hibrid și ce avantaje oferă acest tip de propulsie

Concret acest lucru înseamnă poți merge cel puțin 2-3 zile cu o singură încărcare a bateriei dacă nu parcurgi mai mult de 15 kilometri pe zi de acasă spre locul de muncă.

Cum funcționează o mașină cu sistem plug-in hibrid și ce avantaje oferă acest tip de propulsie

Grupul german susține că acest model are un consum mediu cuprins între 1,2 și 1,4 litri pentru 100 de kilometri și 14,9 kWh/100 km, iar Golf GTE se încadrează la categorie de emisii EURO 6 AP.

Mașinile plug-in hibrid pot fi cumpărate prin Programul Rabla Plus 2022

Autoritățile acordă următoarele tipuri de vouchere pentru cei care vor să cumpere o mașină prin programul Rabla Plus 2022 :

  • un eco-tichet de 20.000 de lei pentru achiziţia unui autoturism nou plug-in hybrid cu emisii de CO2 mai mici sau egale cu 78 g CO2/km în regim WLTP și impun condiţia obligatorie de casare a unei maşini vechi;
  • un eco-tichet de 23.000 de lei, pentru achiziţia unui autoturism nou lug-in hybrid cu emisii de CO2 mai mici sau egale cu 78 g CO2/km în regim WTLP și cu condiţia obligatorie de casare a două maşini vechi.

 

Urmăriți Impact.ro și pe