Cum funcționează, de fapt, Iron Dome, sistemul de apărare al Israelului. Cât costă un interceptor de rachetă, se luptă cu sistemele sovietice ale palestinienilor

Stan Filon 15.05.2021, 11:35
Cum funcționează, de fapt, Iron Dome, sistemul de apărare al Israelului. Cât costă un interceptor de rachetă, se luptă cu sistemele sovietice ale palestinienilor

Sistemul anti-rachetă israelian și-a arătat eficiența în aceste zile în care au fost lansate mii de rachete spre orașele israeliene, însă foarte puține și-au atins țintele! Conflictul armat dintre Israel și Fâșia Gaza continuă însă cu aceeași intensitate, iar numărul victimelor crește de la oră la oră, cele mai multe fiind înregistrate în teritoriul stăpânit de gruparea teroristă Hamas.

Cum funcționează Iron Dome, sistemul de apărare al Israelului

Washington Post a făcut o analiză a celor două părți beligerante, fiind analizate armele cu care se confruntă Israelul, dar și Fâșia Gaza. Au fost analizate sistemele anti-rachetă ale Israelului, dezvoltate cu ajutorul financiar și expertiza Statelor Unite ale Americii.

Israelul are nu mai puțin de trei sisteme anti-rachetă. Tot mapamondul a putut să vadă cum acționează interceptorii Iron Dome atunci când aceștia nimeresc țintele de pe cer. Pe lângă Iron Dome, armata israeliană mai dezvoltă în paralel alte două sisteme: ”Praștia lui David” (scut antibalistic de rază medie, care va înlocui în timp actualele sisteme antiaeriene Hawk și Patriot) și „Săgeata” (un scut antirachetă de rază lungă destinat cu precădere interceptării rachetelor balistice cu rază lungă de acțiune), informează Washington Post.

Cum functioneaza Iron Dome, sistemul de aparare al Israelului
Cum functioneaza Iron Dome, sistemul de aparare al Israelului

Hamas atacă cu rachete de 500 de dolari, Israelul anihilează atacul cu rachete de 100.000 de dolari

Conflictul dintre cele două țări arată cât de ”asimetric” este conflictul. Astfel, palestinienii trag asupra Israelului rachete de câteva ste de dolari, care sunt însă interceptate de rachete care pot ajunge la 100.000 de dolari fiecare! Tactica celor din Hamas este lansarea a cât mai multe rachete ieftine care să testeze sistemul Iron Dome și să descopere slăbiciunile acestuia.

Și chiar au reușit, deoarece mai multe rachete au căzut pe teritoriul israelian și chiar au făcut și victime. Potrivit BBC, Hamas dispune de un arsenal „uriaș”, alcătuit din nu mai puțin de 7 tipuri de rachete sol-sol, cu raze diferite de acțiune. Multe dintre acestea sunt rachete sunt produse local, sub atenta supraveghere a experților iranieni. Chiar aceste centre au fost ținta atacurilor israeliene, menite să lase fără muniție Palestina.

Una dintre cele mai răspândite rachete Hamas cu rază scurtă de acțiune (circa 10 km) este Qassam. Gherilele palestiniene mai folosesc rachete Quds (raza 16 km) și variante îmbunătățite de Grad (practic, „Katiușe” sovietice din anii ’60-’70) care pot atinge 55 de kilometri. În plus, Hamas mai deține inclusiv rachete cu rază mai lungă de acțiune, precum modelele M-75 (rază: 75 km), Fajr (100 km), R-160 (120 km) și M-302 (200 km).

Până în prezent, sistemul Iron Dome a făcut față. Este un sistem de apărare antirachetă dezvoltat de firmele israeliene Rafael Advanced Defense Systems și Israel Aerospace Industries, cu sprijinul financiar și suportul tehnic al Statelor Unite.

Slăbiciunea sistemului Iron Dome

Procesul de interceptare a rachetelor de către Iron Dome este cvasi-automatizat: în momentul când un astfel de proiectil apare pe radarele Iron Dome, unitatea de comandă a bateriei analizează traiectoria proiectilului și „decide” dacă ținta „merită” să fie interceptată.

Fiecare sistem de lansare include 20 de interceptori Tamir, care au o rază de acțiune 40 de kilometri. În cazul în care racheta nu zboară drept și trebuie să „manevreze” în jurul țintei, această rază se scurtează, automat.

Costul unui interceptor variază între 20.000 și 100.000 de dolari. Comparativ, o rachetă artizanală Hamas ajunge la un cost de doar 500-600 de dolari. În acest conflict însă s-a văzut că sistemul are și o slăbiciune: existența unui așa-numit ”prag de saturație” (număr maxim de rachete), de la care sistemul este copleșit și nu mai poate face față simultan tuturor amenințărilor. Odată depășit acest „prag critic”, vor exista rachete (sau proiectile) care vor trece „prin scut”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...