Cum fierbi orezul pentru pilaf ca să nu iasă un terci. Multe gospodine fac aceste greşeli

Beatrice Dumitru 03.12.2021, 19:18
Cum fierbi orezul pentru pilaf ca să nu iasă un terci. Multe gospodine fac aceste greşeli

Orezul este unul dintre felurile de mâncare care dă bătăi de cap atunci când este preparat. Ori se lipește de fundul oalei, ori este gătim prea mult, ori iese o cantitate mare decât ne doream. Dar gătitul orezului poate fi floare la ureche și nu va arăta ca un terci, dacă afli câteva secret.

Cum se fierbe orezul pentru pilaf

Orezul este printre cele mai consumate alimente din lume, Asia fiind continentul unde se mănâncă cel mai mult. Se poate spune că asiaticii folosesc orezul alb ca înlocuitor al pâinii. Sunt multe tipuri de orez pe piață: orez alb, orez integral, orez negru, orez roșu, orez sălbatic și multe altele, dar toate au același mod de preparare. Dar trebuie să știi un lucru important dacă vrei să faci pilaf: se folosește orezul cu bob lung.

Cum fierbi orezul pentru pilaf ca să nu iasă un terci. Multe gospodine fac aceste greşeli
Cum se prepară pilaful.

Atunci când îl pui în oală, orezul poate părea puțin, dar acest lucru este foarte înșelător, deoarece absoarbe multă apă în timpul gătirii și cantitatea se va tripla. De aceea, este bine ca orezul să fie măsurat cu un pahar / cană / ceașcă și apoi să se pună într-un vas pentru a fi spălat cu apă din belșug.

Cum se prepară pilaful

  • Orezul se spală foarte bine, de 4-5 ori, alternând apa călduță cu apa rece, până când rămâne limpede. Astfel, se îndepărteaza făina care se formează de la boabele sparte și nu se va coagula nimic.
  • Apa se măsoară cu același recipient care s-a folosit și pentru măsurarea orezului și se adaugă 2,5-3 căni de apă, la o cană de orez. Cantitatea de apă folosită depinde de tipul de orez folosit, dar și de modul în care acesta este preparat, dar proporția de 3/1 se poate folosi la orice tip de orez.
  • Înainte a fi pus la fiert, orezul trebuie lăsat să se odihnească 10 minute, în apă rece.
  • După ce se pune pe foc, orezul se amestecă puțin pentru a nu se lipi, dar apoi se lasă să fiarbă la foc  mare până când dă în clocot și nu se mai amestecă pentru că eliberează amidonul. După ce dă în clocot se acoperă cu un capac și se lasă să fiarbă la foc mic până când se absoarbe aproape toată apa. Se poate băga și la cuptor, la 160-170 de grade Celsius.
  • Orezul se prepară aproximativ 15-20 de minute. După ce se stinge focul se amestecă ușor și se lasă acoperit pentru a se umfla, pentru că procesul de gătire continuă.
  • La orez se adaugă și puțin ulei, unt sau untură, Dacă prepari un orez cu legume și carne, toate se pun de la început pe foc, dar carnea trebuie fiartă puțin înainte.
Urmăriți Impact.ro și pe