EXCLUSIV

Cum fentau celebrii soți Patrichi cenzura comunistă, la Revelionul TVR. Cornelia Patrichi: „Era interzis să ni se vadă picioarele”. Ce greșeală au făcut la o filmare. EXCLUSIV

Simona Ecovoiu, Anca Lupescu 29.12.2022, 15:39

Cornelia Patrichi, fosta mare dansatoare a Epocii de Aur, duce dorul perioadei de glorie, când strălucea, alături de soțul ei, coregraful Cornel Patrichi, în lumina reflectoarelor. Artista ne-a dezvăluit, în exclusivitate pentru Impact.ro, câteva picanterii din timpul filmărilor stricte pentru tradiționalul program de Revelion, difuzat de TVR, în seara de 31 decembrie.

Cum fentau celebrii soți Patrichi cenzura comunistă, la Revelionul TVR

Cornelia Patrichi ne-a povestit despre filmările cu emoții pentru Revelionul TVR, din ”Epoca de Aur”: ”De Sărbători, eu și Cornel ori eram pe scenă, ori filmam. Eram foarte prinși cu filmările și cu repetițiile pentru TVR, pentru programul de divertisment de Revelion. Munceam zile întregi la coregrafie, la repetiții, și, pentru câteva minute de difuzare, filmam și câte o zi, stăteam acolo, erau pretenții mari, lucram cu Alexandru Bocăneț și cu Titus Munteanu. Erau, da, reguli.

Ca să trecem de cenzură, filmam doar în rochii lungi, Nouă, dansatoarelor, ne era interzis să ni se vadă picioarele pe micul ecran. Însă, la un moment dat nu am trecut de cenzură și una dintre filmări a fost scoasă, nu a fost niciodată difuzată. Filmasem un moment artistic, unul mai antrenant, de rock, în rochii lungi și foarte largi, așa că, atunci când ne-au ridicat băieții, rochia ne-a lăsat picioarele frumoase la vedere. Secvența n-a trecut, evident, de ochiul critic al celui care superviza programul de divertisment, s-a considerat că e prea indecent. De atunci, eram atenți, mai ales Cornel, care era și coregraf, el trebuia să găsească un număr artistic în care să nu se mai ridice rochia, avea această grijă, să trecem de vizionare. Nu ni se permitea să filmăm în fuste scurte, ci doar lungi, și nici cu decolteu. La machiaj aveam însă voie orice, ne ajutau fetele de la cabina de machiaj, aveam și gene lungi, acolo treceam fără probleme”.

Cornelia Patrichi, despre relația profesională cu Cornel Patrichi: ”Era mai sever, pe mine mă certa cel mai des!”

Cornelia Patrichi ne-a povestit și despre relația profesor-elev, pe care o avea, la repetiții, cu soțul ei, Cornel Patrichi. Celebrul coregraf nu mai ținea cont că îi e soție și îi atrăgea mereu atenția că trebuie să fie cea mai bună dintre toți:

”Cornel era însă foarte pretențios, la repetiții, se relaxa de-abia după stingerea reflectoarelor. Era foarte pretențios, mai sever, toți aveau așa o teamă de el, se concentrau să iasă totul perfect. Apoi îi întreba de ce stau supărați, el nici nu se gândea că, certându-i la filmări, profesional, ei vor ține supărare. Dar, dintre toți, pe mine mă certa cel mai des, îmi spunea că sunt în față și că orice greșeală se vede imediat”.

Cum petreceau soții Cornel și Cornelia Patrichi, de Sărbători: ”Lui Cornel îi plăceau sarmalele și peștele la grătar”

Cornelia nu prea a avut timp să se bucure, în anii tinereții, de Sărbătorile de Iarnă, pentru că ea și Cornel erau foarte solicitați, ca artiști, în programele de divertisment.

”De Revelion, de obicei, nu eram acasă, mergeam cu Teatrul de Revistă ”Constantin Tănase”, la Romexpo, la spectacolele de Revelion, ca să dansăm, era o obligație de serviciu. De Crăciun, însă, după repetiții și filmări, mergeam la căsuța noastră de la țară, împreună cu câțiva prieteni și făceam grătare, afară. Lui Cornel îi plăceau foarte mult peștele la grătar și sarmalele. Amintiri frumoase…. Acum voi petrece Revelionul în Italia, cu fiul meu, cu soția lui și cu cele două nepoțele”, ni s-a mai confesat Cornelia Patrichi, în exlusivitate pentru Impact.ro. Cornel Patrichi s-a stins din viață pe 5 aprilie 2016, după o luptă nedreaptă cu o boală nemiloasă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Simona Ecovoiu
Este reporter special în departamentul Exclusiv al Impact.ro. Absolventă a Liceului de Filologie-Istorie și a Facultății de Sociologie, a debutat în presa scrisă la Evenimentul Zilei, apoi a...