Puține lucruri sunt mai fascinante decât un cocktail care se transformă într-un alt cocktail și oferă consumatorului o experiență imprevizibilă și fascinantă în același timp, precum această rețetă originală de `Margarita la Maria`.
Ca referință, majoritatea oamenilor știe de un cocktail clasic intitulat Bloody Mary, un mix de vodcă cu suc de roșii, condimente, aciditate sub forma sucului de lămâie sau limetă, cu un decor generos. Aceeași rețetă cu tequila sau mezcal în loc de vodcă este intitulată Bloody Maria, numele fiind foarte popular în Mexic, de unde vin și distilatele pe bază de agave.
Cu foarte multă răbdare și curiozitate, am transformat acel mix de Bloody Maria într-un cub de gheață. Odată cu topirea gheții, cocktailul se transformă dintr-o clasică Margarita în ceva semnificativ mai aromat și mai picant, în funcție de preferințele tale și de condimentele pentru care ai optat.
În primul rând, îți trebuie niște forme pentru cuburi de gheață de dimensiuni relativ generoase. Aceasta pentru șase cuburi de la OXO este cea pe care o folosesc eu. Obții cuburi cu latura de 4,44 centimetri. Ca idee, poți face mai multe cuburi odată și le păstrezi pe termen lung în congelator, de preferat în pungi individuale, ca să nu se lipească între ele și, mai ales, să nu prea gusturi sau mirosuri de la alte produse pe care le ții în congelator.
Urmează mixul efectiv format, după referințele mele, dintr-un litru de suc de roșii, preferabil nesărat și necondimentat în niciun fel, ca să ți-l poți personaliza tu. Adaugi jumătate de linguriță de sare, jumătate de linguriță de piper, jumătate de linguriță de chilli sau mai puțin, o linguriță de hrean ras, o linguriță de de sos ponzu (alternativ poți opta pentru sos de soia light), 60ml suc de lime, 30ml suc de lămâie, 30 – 50 ml sirop de ghimbir. Se amestecă bine, se lasă la frigider o oră, se strecoară printr-o sită fină, se pune în forme și se congelează.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Ca o notă de subsol, în imaginea de intro, prinse cu niște cârlige de mici dimensiuni, se pot observa niște chipsuri de culoare roșie. Acelea sunt făcute la un cuptor electric pe o foaie de copt, în strat subțire, 8 ore la 60 de grade Celsius din roșii date prin răzătoare, amestecul fiind imediat amestecat cu busuioc, oregano, sare, piper, chili și, eventual, un pic de sare de lămâie (aprox. un gram de acid citric la un kilogram de roșii rase).
În mod previzibil, există zeci, dacă nu sute de rețete de Margarita. Cea de mai jos cred eu că s-a potrivit cu conceptul pe care încercam să-l obțin pentru transformarea din Margarita în Bloody Maria prin intermediului cubului aromat.
Margarita la Maria
60ml Tequila Reposado, recomand Cazcabel
20ml Ancho Reyes Verde
30ml Suc de limetă proaspăt stors
20ml Sirop de mentă și lămâiță, recomand Pivnița Bunicii
Metodă: Se amestecă toate ingredientele într-un shaker cu gheață timp de 10 – 15 secunde. Se strecoară mixul într-un pahar de tip tumbler (whisky) peste un cub de gheață roșie obținut din mixul de Bloody Maria. Se decorează marginea paharului cu mix de condimente Tajin și un chip de roșii deshidratate.
Toate ingredientele folosite le poți achiziționa de pe www.alfadrink.ro.