Când vine vorba de distilate autohtone, acestea sunt multe și mărunte. Lista începe cu țuică, pălincă, rachiu sau horincă, dar nu știi unde se termină și, mai ales, nu prea le vezi în cocktailuri. Cu un pic de răbdare, poți însă să creeze ceva interesant și original chiar și cu aceste spirtoase românești.
În ultimii ani, au apărut în România tot mai mulți producători artizanali de țuică, rachiu sau pălincă. Printre ei, se numără și PATER, creația unei familii de pe dealurile din Bogați, județul Argeș.
“O poveste scrisă cu trudă și cu mult drag de familia noastră. O rețetă transmisă din tată în fiu de-a lungul a 5 generații. Tradiție. Dragoste. Devotament. Familie. Asta înseamnă PATER”. Acesta este textul pe care îl găsești pe fiecare etichetă a unei sticle de distilat PATER și face o treabă foarte bună în a sintetiza cum se diferențiază produsele lor de concurență.
Citește și: Cum faci un cocktail cu rachiu sau pălincă și privești țuica cu alți ochi – Bianco Negroni Românesc
Deși pălinca, rachiul sau țuica par o alegere ciudată pentru un twist de Old Fashioned, unul dintre cele mai vechi cocktailuri din toate timpurile, după numeroase experimente, cred că am reușit să creez un mix care evocă ”simplitatea” și sufletul cocktailului clasic, dar cu un spirit românesc.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Citește și: Cum faci un cocktail original cu rachiu de pere sau pălincă, un pic de mandarine și un strop de Chartreuse
Ca referință, definiția unui Old Fashioned include ”spirit, sugar, bitters”. Acele câteva cuvinte în engleză se traduc printr-un mix între o băutură spirtoasă, de obicei whiskey american sau rye whiskey, un cub de zahăr și bitters, de cele mai multe ori Angostura. Partea spirtoasă, în rețeta de mai jos, este un mix între rachiu de pere de la Pater și un vinars de la Jidvei. Dulceața vine de la un sirop de soc ce pare să rezoneze dintotdeauna cu orice român.
Old Fashioned Românesc
30ml Rachiu de Pere Pater, dar poți folosi și Țuică de Prune de la Pater
45ml Vinars Jidvei
10ml sau două lingurițe de sirop de soc, recomand Monin
Metodă: Se amestecă toate ingredientele cu gheață într-un pahar de mixat. Se strecoară rezultatul peste un cub mare de gheață într-un pahar de tip Old Fashioned, Tumbler sau Rocks. Se decorează cu coajă de lămâie, după ce ai presat-o deasupra paharului pentru a obține uleiurile esențiale.
Notă: Ca referință, în majoritatea rețetelor în engleză o să vezi la bitters formularea ”dash”. Aceasta se referă la o mișcare de sus în jos cu mâna a unei sticle de bitters cu picurător. Convenția este că acel gest se reflectă în aproximativ 6-8 picături. Unii sunt de părere că poate fi interpretată chiar și ca zece picături. Poți face mai multe experimente și vezi ce variantă îți place ție cel mai mult în cocktailurile tale preferate.
Toate ingredientele folosite le poți achiziționa de pe www.alfadrink.ro.