Unul dintre cocktailurile interesante pe care le-am descoperit în marele univers online poartă numele de Filthy Rich sau, cum zic englezii, Putred de Bogat. Este construit în jurul unor părți egale de Rye Whiskey și Vermut Sec sau Dry, pe lângă note botanice provenite de la Cynar și Dom Benedictine.
Dacă este prima când auzi de rye whiskey sau whiskey de secară, merită să ai în vedere că este foarte similar cu bourbon whiskey, mai ales din prisma faptului că se produce tot în Statele Unite ale Americii. În privința ingredientelor, spre deosebire de un bourbon care minim 51% porumb, într-un terci ce urmează să fie distilat pentru rye, găsești minim 51% secară. Celelalte ingrediente sunt de obicei porumb și orz încolțit (malted barley).
Un rye whiskey este distilat la maxim 80% alcoolemie și maturat în butoaie noi de stejar arse pe interior. Pentru ca eticheta să afișeze mesajul straight rye whisky, distilatul trebuie să fi beneficiat de o maturare de cel puțin doi ani și, înainte de îmbuteliere, trebuie să nu fi fost mixat cu alte spirtoase. Deși există multe sticle interesante de Rye Whiskey, cele mai interesant pentru mine sunt Michter`s Single Barrel Straight Rye și Woodford Reserve Rye. Pe de altă parte, dacă ești la începutul experimentelor din această categorie de whiskey american cu note puțin picante, pe lângă caramel, nuci, unt topit sau alune, poți încerca Jim Beam Rye sau, de ce nu, Jack Daniel`s Rye, acestea din urmă fiind un pic mai accesibile.
Filthy Rich este un cocktail creat în 2012 de barmanul Zachary Gelnaw-Rubin în barul Dutch Kills din New York. Pe lângă combinația clasică de Rye Whiskey și Vermut, fie și unul sec, notele care adaugă o complexitate deosebită acestui mix vin de la Cynar, un amaro pe bază de anghinare și de la Dom Benedictine. Acesta din urmă este un lichior dulceag cu particularități botanice pe care nu le mai găsești în altă parte.
Filthy Rich
30ml Rye Whiskey, recomand Michter`s Single Barrel Straight Rye
30ml Dry Vermouth, recomand Dolin Dry
15ml Cynar
15ml Dom Benedictine
Metodă: se amestecă ingredientele într-un pahar de mixat cu multă gheață pentru aproximativ 20 – 30 de secunde. Se strecoară cocktailul într-o cupă. O coajă de lămâie se apasă deasupra paharului pentru obținerea uleiurilor volatile. Opțional, poți da drumul la coajă în pahar.
Toate ingredientele folosite le poți achiziționa de pe www.alfadrink.ro.