Cum faci un cocktail cu rom, coniac și gin de la 1947, ca să ”taie ceața” – Fog Cutter

Alexandru Puiu 26.09.2023, 21:36
Cum faci un cocktail cu rom, coniac și gin de la 1947, ca să ”taie ceața” – Fog Cutter

Multe cocktailuri clasice au în titlu referințe metaforice la stările pe care le vei experimenta în urma consumului. Painkiller ca să-ți ia durerea sau Corpse Reviver No.2 ca să te trezească din morți sunt doar două exemple, iar Fog Cutter pe care îl voi detalia mai jos este al treilea.

În momentul în care vezi cocktailuri cu trei, patru spirtoase din categorii diferite s-ar putea să nu-ți inspire foarte multă încredere. În plus, există riscul să te înfioreze perspectiva unei beții crunte precum cea bazată pe Long Island Ice Tea, un cocktail care nu conține cea, după cum te-ar deruta denumirea. Există însă și excepții de la regulă, în care un mix inspirat de ingrediente chiar are o logică în spate și se reflectă într-un amestec memorabil de gusturi și mirosuri.

Fog Cutter este o rețetă clasică de la 1947 publicată de Victor ”Trader Vic” Bergeron în cartea sa Bartender`s Guide. ”Să taie ceața (fog cutter), la naiba. După două din astea nici nu o mai vezi.”, insistat creatorul cocktailului în cartea citată. Ca o notă de subsol interesantă, acest mix de spirtoase diferite, sucuri naturale și lichioruri, are câteva similarități cu alt mix realizat de Trader Vic, Scorpion Bowl. În orice caz, deși rezultatul final este unul destul de tare, merită experimentat pentru că este și foarte gustos.

Cum faci un cocktail Fog Cutter

Dincolo de mixul de rom, coniac și gin, mixul din rețeta de mai jos implică o cantitate de sherry oloroso. Acesta este un vin fortifiat dulceag similar cu vermut, dar o complexitate mai aparte, cu note de nuci și un discret caramel. Ideea este să nu sfiești când îți cumperi o sticlă pentru că rezistă destul de bine, mai ales dacă îl ții în frigider.

Fog Cutter

45 ml Rom Alb, recomand Bacardi Carta Blanca

30 ml Coniac, recomand Hardy Legend 1863

15 ml Dry Gin, recomand Whitley Neil Connoisseur`s Cut

60 ml suc de lămâie proaspăt stors

30 ml suc de portocal proaspăt stors

15 ml Orgeat, recomand Monin

15 ml Sherry Oloroso, recomand Romate Old & Plus

Metodă: Adaugă toate ingredientele într-un shaker, cu excepția vinului fortifiat sherry oloroso, împreună cu multă gheață și amestecă bine. Strecoară cocktailul într-un pahar plin cu gheață pisată sau tocată. Toarnă deasupra cei 15 mililitri de Sherry. Decorează cu mentă proaspătă și coajă de portocală.

Toate ingredientele folosite le poți achiziționa de pe www.alfadrink.ro.

Alfa-Drink-logo

Urmăriți Impact.ro și pe