Cum faci un cocktail cu armagnac și înțelegi diferența față de coniac – ce sticlă recomand

Alexandru Puiu 14.01.2022, 11:19
Cum faci un cocktail cu armagnac și înțelegi diferența față de coniac – ce sticlă recomand

Când vine vorba de coniac și armagnac, este destul de ușor să le confunzi, dar cele două brandy-uri din struguri provenite din Franța au câteva particularități individuale. Pe lângă explicațiile din spate denumirilor, te voi ajuta să afli cum faci un cocktail cu armagnac.

La bază, denumirile de coniac și armagnac fac referință la regiunile din franța în care se produc cele două distilate franțuzești, Cognac aproape de Oceanul Atlantic, la nord de Bordeaux, în timp ce Armagnac se află în sud. Ambele sunt tipuri de brandy realizate pe bază de vin din regiunile omonime. Cognacul sau coniacul este semnificativ mai popular la nivel global din cauza apropieri de porturi importante din Franța, detaliu care a facilitat accesarea sa din diferite colțuri ale lumii.

La capitolul particularități tehnice, armagnac este mai tradițional, de aici rezultă și un gust pe care unii îl văd ca fiind mai puternic, mai agresiv. Diferența vinde din distilare. Coniacul este distilat de două ori folosind un alambic de cupru. Armagnacul se realizează printr-un proces de distilare în coloană, dar într-o manieră mai restrânsă decât distilarea industrială din spatele unor branduri de vodcă.

Una peste alta, gustul mai puternic la armagnac s-ar putea să vină din faptul că se distilează la 52 – 60 de grade alcoolemie și se îmbuteliază, după diluare, la 45-47 de grade, de obicei. Găsești și sticle de 40 de grade. Coniacul se distilează la aproximativ 70% alcoolemie și se diluează, respectiv îmbuteliază, la 40 de grade, aproape de fiecare dată. Diluarea adițională mai taie un pic din amploarea gustului unui coniac.

Indiferent de distilat însă, ceea mai mare parte a gustului unui coniac sau armagnac vine din îmbătrânire, iar aceasta este evidențiată pe sticlă.  VS vine de la Very Special, cu cel mai tânăr brandy din combinație maturat cel puțin doi ani. VSOP vine de la Very superior old pale, cu vârste de la patru ani în sus. XO este abreviere pentru Extra Old, cu o maturare de cel puțin 10 ani.

Cum faci un cocktail cu armagnac

Cocktailul de mai jos, intitulat Interrobang a fost creat de Sother Teague și inclus în cartea ”I`m just here for the drinks” (Eu sunt aici doar pentru băuturi). Este un cocktail cu părți egale de distilate, un mecanism care nu funcționează neapărat de fiecare dată, dar aici pare cât se poate de echilibrat.

Interrobang

30ml Armagnac recomand VSOP Cles des Ducs 

30ml Cynar

30ml Benedictine DOM

8 – 10 picături Peychaud`s

2 spray-uri whisky afumat (peated) single malt, recomand Machrie Moor de la Arran

Se amestecă ingredientele într-un pahar de mixat cu gheață. Se strecoară conținutul într-o cupă fără gheață și, cu ajutorul unui pulverizator, se aplică două spray-uri (pufuri) de single malt scoțian afumat.

Toate ingredientele folosite le poți achiziționa de pe www.alfadrink.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe