Cum faci un cocktail clasic cu whiskey și cognac, Vieux Carré

Alexandru Puiu 29.07.2021, 16:28
Cum faci un cocktail clasic cu whiskey și cognac, Vieux Carré

Nu de puține ori, un cocktail este construit în jurul unei singure băuturi spirtoase, whiskey, vodcă, rom, cognac sau gin. Există însă și excepții, precum Vieux Carré, ce combină două astfel de poțiuni.

Cultura cocktailurilor și a mixologiei este una fascinantă, prin complexitatea și simplitatea ei. În orice moment poți să combini două trei ingrediente pentru a obține ceva nou, memorabil, special.

Cel mai interesant este însă să-ți cumperi o carte de cocktailuri clasice și să începi să le iei pe rând, să le prepari, să-ți cumperi sticlele care îți lipsesc, să le guști cu răbdare și să-ți însușești principii pentru a-ți face, ulterior, propriile creații.

Dacă ar fi să fac o recomandare, Savoy Cocktail Book este un foarte bun punct de start. Publicată inițial la 1930, cartea lui Harry Craddock este una încărcată de rețete pe care ar fi bine să le guști măcar o dată. De acolo a început totul, chiar dacă mai există câteva cărții publicate înainte de acea dată.

Cum faci Vieux Carré, cocktailul cu cognac și rye whiskey

Rețeta de azi este una clasic, dar cu mici modificări realizate de echipa de la Death & Co., unul dintre cele mai importante și relevante baruri de pe mapamond, localizat în cartierul East Village din Manhattan. Acesta a fost deschis în 2006.

Echipa de la Death & Co. are și câteva cărți publicate cărora merită să le dai o șansă. Cocktail Codex, de exemplu, te ajută să vezi cocktailurile cu alți ochi, dar cred că este disponibilă doar în engleză.

Vieux Carré

30ml Rye Whiskey Michter’s

30ml Cognac Camus

10ml DOM Bénédictine

20ml Vermut Dulce Mancino

6-8 picături (un dash) Angostura Bitters

6-8 picături (un dash) Peychaud’s Bitters

Torni ingredientele într-un pahar de mixat cu cuburi mari de gheață, le amesteci 10-15 secunde până se formează condens pe exterior și obții diluția dorită, strecori conținutul într-un pahar de martini. Folosești o coajă de lămâie pentru decor.

Ca referință, în majoritatea rețetelor în engleză o să vezi la bitters formularea ”dash”. Aceasta se referă la o mișcare de sus în jos cu mâna a unei sticle de bitters cu picurător. Convenția este că acel gest se reflectă în aproximativ 6-8 picături. Unii sunt de părere că poate fi interpretată chiar și ca zece picături. Poți face mai multe experimente și vezi ce variantă îți place ție cel mai mult în cocktailurile tale preferate.

Toate ingredientele folosite le poți achiziționa de pe www.alfadrink.ro.

alfa drink

Urmăriți Impact.ro și pe