Cum faci un cocktail clasic cu părți egale și te bucuri de Rye Whiskey distilat din secară – Monte Cassino

Alexandru Puiu 04.10.2022, 21:39
Cum faci un cocktail clasic cu părți egale și te bucuri de Rye Whiskey distilat din secară – Monte Cassino

Sunt multe feluri de whiskey în această lume, la fel cum sunt multe feluri de cocktailuri. De această dată, voi detalia cum faci un cocktail clasic intitulat Monte Cassino, cu ingrediente în părți egale. ”Creierul” întregii afacerii este un Rye Whiskey sau Whiskey american de secară, un pic mai picant decât clasicul Bourbon.

Americanii produc două tipuri de Whiskey, Bourbon și Rye. Un Bourbon Whiskey trebuie să aibă în macerat cel puțin 51% porumb și să nu fie distilat la mai mult de 80% alcoolemie, ca apoi să fie diluat cu apă până la maxim 62,5 grade când intră într-un butoi nou de stejar ars pe interior pentru maturare. Îmbutelierea se face la minim 40%  alcoolemie, iar maturarea trebuie să dureze minim doi ani, deși dacă este sub patru ani, trebuie să fie scrisă vârsta pe sticlă.

Deși Rye Whiskey se poate produce oriunde în lume, spre deosebire de Bourbon care vine doar din SUA, un Rye Whiskey american trebuie să adere la anumite reguli. În macerat trebuie să includă cel puțin 51% secară. Dacă se respectă însă această regulă, gustul final s-ar putea să aibă destul de multe în comun cu un Bourbon. Pentru a simți niște note picante destul de evidente, ar trebui să se apropie destul de mult de 100% secară. În rest, la fel ca Bourbon-ul, se distilează la maxim 80% alcoolemie, intră în butoi la maxim 62,5% și se îmbuteliază la minim 40%. Din nou, butoaiele sunt noi, de stejar, arse pe interior.

În privința gustului, un Bourbon Whiskey este un pic mai dulce și se simte un pic mai uleios, din cauza conținutului ridicat de porumb din distilat. Notele dominante sunt de vanilie, caramel, nuci, stejar, ciocolată și unt. La Rye Whiskey, gustul variază semnificativ în funcție de cantitatea de secară din macerat. În condiții ideale, ar trebui să simți note de vanilie și stejar, ca la un Bourbon, dar acestea ar trebui completate de note picante, condimentate, botanice.

Cum faci un cocktail Monte Cassino

Monte Cassino este un deal muntos la vreo 130 de kilometri în sud-estul Romei, în Italia. Cocktailul își are rădăcinile în 2010, când a fost creat de Damon Dyer la barul Louis 649 din New York City. Damon a câștigat Benedictine 500th Anniversary Cocktail Competition cu această băutură.

Monte Cassino

22,5 ml Rye Whiskey, recomand un Michter`s Rye Whiskey

22,5 ml Benedictine D.O.M.

22,5 ml Yellow Chartreuse

22,5 ml suc de lămâie

Metodă: se amestecă și diluează ingredientele cu ajutorul unui shaker plin cu gheață, se strecoară cocktailul într-un pahar de tip cupă sau alt pahar de volum mic. Pentru decor, se utilizează o coajă de lămâie.

Toate ingredientele folosite le poți achiziționa de pe www.alfadrink.ro.

Alfa-Drink-logo

Urmăriți Impact.ro și pe