Cum faci un cocktail clasic cu cafea și Baileys, un fel de prăjitură pentru adulți în formă lichidă – Shaft

Alexandru Puiu 17.01.2023, 17:44
Cum faci un cocktail clasic cu cafea și Baileys, un fel de prăjitură pentru adulți în formă lichidă – Shaft

Când vine vorba de cocktailuri clasice sau creații moderne devenit clasice, multe dintre ele încorporează un mix de arome ce merg atât de bine împreună încât ai fi tentat să crezi există împreună de 100 de ani. În aceeași categorie intră și Shaft, un cocktail pe care merită să-l faci când ți-e poftă de un desert, dar ți-ai dori și să te energizezi un pic.

La bază, Shaft este un cocktail ce și-a luat inspirația din filmul clasic cu același nume din 1971. Ca referință, este un lung metraj cu un detectiv privat în rolul principal, John Shaft, ce ajunge să fie angajat de un gangster din Harlem pentru a-i recupera fiica răpită de niște mafioți italieni. Theme from Shaft, melodia de pe coloana sonoră s-a bucura de un premiu Oscar la acea vreme.

Cocktailul Shaft pare să fie creat în jur de 2000 de către Mark Smith de la The Living Room in Calgary, Canada, deși, în acea iterație, era o băutură de tip shot, construită în pahar. Ulterior, a luat forma unui cocktail ”tradițional” servit într-un pahar de whisky plin cu cuburi mari de gheață.

Cum faci un cocktail Shaft

Format din cafea espresso sau cold brew, vodcă, Baileys și lichior de cafea, acest mix de gusturi se bea incredibil de repede, deși îți recomand călduros să-l experimentezi cu discernământ. Nu de alta, dar la prima vedere vei fi tentat să crezi că este formă de înghețată cu cafea. Ca o recomandare, pentru un plus de savoare, poți opta pentru o vodcă aromatizată în loc de una simplă. O alternativă interesantă este și să folosești rom în loc de vodcă, dar atunci te-ai distanța destul de mult de ce a vrut să spună autorul.

Shaft

60ml Cafea espresso sau cod brew

30ml Vodcă, recomand Beluga

30ml Irish Cream, recomand Baileys

15ml Lichior de cafea, recomand Mr Black Cold Brew Coffee Liqueur

Metodă: se amestecă ingredientele cu ajutorul unui shaker, se strecoară într-un pahar Old Fashioned peste gheață proaspătă. Poți folosi ca decor o bomboană de ciocolată și, eventual, poți servi mixul cu un pai.

Toate ingredientele folosite le poți achiziționa de pe www.alfadrink.ro.

Alfa-Drink-logo

Urmăriți Impact.ro și pe