Cum faci un altfel de cocktail Negroni: un twist ”strecurat” între aperitiv și digestiv, bitter și amaro

Alexandru Puiu 25.01.2023, 21:07
Cum faci un altfel de cocktail Negroni: un twist ”strecurat” între aperitiv și digestiv, bitter și amaro

După ce ai învățat cum faci un cocktail clasic Negroni, te vei bucura că ți s-au deschis o sumedenie de oportunități când vine vorba de variații inspirate de rețeta clasică. Un astfel de twist voi detalia mai jos, unul care conține o bază împărțită între aperitiv și digestiv.

Aproape orice pasionat de cocktailuri știe că un Negroni este format din părți egale de gin, Campari și vermut dulce. Ca referință, Campari este un bitter clasic de culoare roșie, semi-transparent, pe care în 2023 îl poți înlocui cu o sumedenie de alternative, unele semnificativ mai naturale din prisma ingredientelor față de soluția tradițională. Mai mult decât atât, poți apela la un amaro în loc de un bitter.

Ca referință, băuturile spirtoase din categoria Bitter sunt de obicei clasificate ca fiind aperitive sau, în italiană, aperitif. După cum le spune și numele, sunt menite să-ți trezească apetitul de mâncare, să-ți facă poftă. Digestivele sau digestif sunt menite să fie apreciate după masă, atât seci, cât și în cocktail, eventual răcite bine sau împreun cu cuburi de gheață, facilitând o digestie mai bună și eliminând sentimentul de ”plin”. Digestivele sunt de cele mai multe ori mate și au note botanice semnificativ mai puternice, chiar dacă, ocazional, s-ar putea să fie un pic dulci. Jagermeiester s-ar putea să fie unul dintre cele mai populare digestive. Italienii numesc acest distilate amaro sau amer, de aici și prezența acestui cuvânt în denumirea China China Amer.

De câțiva ani, digestivul meu preferat este China China Amer de la Bigallet, o sticlă surprinzător de accesibilă, cu note puternice de coajă de portocală dulce și portocală amară, pe lângă numeroase condimente. Bitterul pe care îl recomand este este de la Del Professore, cu o culoare complet naturală și arome de de citrice, rubarbă, ienupăr, scorțișoară și gențiană.

Cum faci un altfel de Negroni cu China China Amer și Del Professore Bitter

Încercând să combin părțile bune de la un digestiv și un aperitif, am vrut să și complimentez aromele clasice pe care le asociezi cu un Negroni. Din acest motiv, coaja de portocală este prezentă și în bitter și în amaro-ul folosit.

Rossoni

30 ml Dry Gin, recomand un Mary Le Bone Cask Aged la 51,3%

15 ml Bitter Del Professore

15 ml China China Amer de la Bigallet

30 ml Vermut Dulce, recomand franțuzescul Dolin Rouge

Opțional, 3-4 picături de Chartreuse Verde

Metodă: se amestecă ingredientele cu cuburi mari de gheață într-un pahar mare de mixat. Se strecoară băutura într-un pahar de tip tumbler sau rocks peste un cub mare de gheață. Pentru decor, recomand o coajă de lămâie și câteva frunze de salvie. Mă încântă și măsline, dar s-ar putea să nu fie o alegere pentru toată lumea

Toate ingredientele folosite le poți achiziționa de pe www.alfadrink.ro.

Alfa-Drink-logo

Urmăriți Impact.ro și pe