Cum faci must ca la bunica acasă. Rețeta tradițională și ingredientul secret pe care trebuie să îl adaugi

Cazacu Alexandru 02.09.2022, 14:50
Cum faci must ca la bunica acasă. Rețeta tradițională și ingredientul secret pe care trebuie să îl adaugi

Toamna ne bate la ușă, strugurii se coc, iar multe dintre gospodinele din România și-au făcut deja planuri cu privire la prepararea uneia dintre cele mai așteptate băuturi din acest sezon. Mai exact, este vorba despre deliciosul must. Cel mai probabil, mulți români își aduc aminte cu drag de mustul bunicilor. În acest context, noi îți vom spune în continuare cum să faci must ca la bunica acasă.

Cum faci must ca la bunica acasă, conform rețetei tradiționale

Cum faci must ca la bunica acasă? Cu siguranță, mulți dintre cei care au crescut la bunici își pun această întrebare. Această băutură specifică sezonului toamnei este sănătoasă, delicioasă și foarte ușor de preparat. Bineînțeles, există și câteva secrete pentru ca mustul să iasă ca la carte, iar noi vă vom spune care sunt unele dintre acestea.

Pentru început, trebuie să ne asigurăm că strugurii din care vom prepara mustul sunt copți bine, proaspăt culeși și sănătoși. În ceea ce privește soiul de struguri, acest aspect nu este chiar important, pentru că poți face must din aproape orice soi.

Cum să faci must ca la bunica acasă. Ingredientul pe care trebuie să-l adaugi

Dacă avem o cantitate mare de struguri, trebuie să îi punem într-un coș de nuiele. Apoi, îi vom spăla bine cu apă curată și rece. După ce am scurs strugurii, vom alege boabele, având grijă să îndepărtăm toate codițele.

Zdrobitul se poate face cu zdrobitorul, însă puteți zdrobi strugurii și cu mâna dacă nu dispuneți de un astfel de dispozitiv. Apoi, presăm boabele foarte bine, pentru a scoate din ele toată zeama. În caz că nu avem o presă specială, putem face acest lucru cu mână, așezând boabele în câteva straturi de tifon.

Dacă vrei să faci must ca la bunica acasă, trebuie să știi că zeama stoarsă trebuie fiartă cu zahăr (după gust) într-un vas emailat. Timp de 60 de minute, vom mesteca în oală, înlăturând spuma care apare deasupra.

Cum faci must ca la bunica acasă
Cum să faci must ca la bunica acasă

Cum se depozitează corect mustul

După o oră de fiert, lăsăm mustul să se răcească, iar apoi îl vom turna în sticle sterilizate. Trebuie să ne asigurăm că aceste se închid etanș. În caz contrar, mustul va intra în contact cu aerul și va începe să fermenteze.

După ce am umplut toate sticlele, le vom depozita în locuri răcoroase, unde nu poate pătrunde lumina soarelui.

Must fără fierbere. Ce trebuie să faci pentru a încetini fermentarea

Bineînțeles, poți face must și fără să fierbi zeama strugurilor. În acest caz, strugurii zdrobiți și zeama rezultată se vor ține câteva ore într-un vas. Cu toate acestea, timpul este diferit, în funcție de soiul de struguri. După ce s-au scurs cele câteva ore, strecurăm bine mustul și îl turnăm în sticle sterilizate.

Acum, trebuie să avem puțină răbdare, deoarece vom lăsa sticlele aproximativ două zile, până când mustul se va limpezi și depunerile rămân pe fund. De asemenea, dacă vreți să încetiniți fermentarea, puteți ține mustul în frigider. Totodată, pentru conservare, unele gospodine mai adaugă o aspirină la 1 litru de must.

Ce trebuie să mai știi pentru ca mustul tău să iasă delicios

Este foarte important ca strugurii să fie copți, ajunși la maturitatea de consum. În acest fel, nu riști să înceapă procesul de fermentație.
În cază că nu știați, ciorchinii sunt acri și pot deteriora gustul mustului, așa că este recomandat să culegem boabele de struguri de pe ciorchine. Înainte de a te apuca de zdrobit, pregătește corespunzător strugurii.

După cum spuneam și în rândurile de mai sus, strugurii proaspăt culeși se spală bine. Este necesar să facem acest lucru pentru a se îndepărta impuritățile. De asemenea, zdrobirea boabelor este foarte importantă. Aceasta se face cu un zdrobitor special sau cu mâinile, însă e puțin mai greu astfel. După ce am preparat mustul, trebuie să îl păstrăm în recipiente de sticlă, curate, sterilizate și uscate, care se închid etanș.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...