Cum faci gogoşi poloneze. Paczki, reţeta care a înnebunit româncele

Andra Daoud 17.05.2022, 12:38
Cum faci gogoşi poloneze. Paczki, reţeta care a înnebunit româncele

Gogoșile sunt unul dintre deserturile pe care le iubesc cei mari și cei mici în egală măsură. Puțini sunt cei care pot refuza o gogoașă proaspătă, pufoasă și pudrată cu zahăr, cu sau fără umplutură. Sunt nenumărate rețete de gogoși, însă cele despre care vorbim astăzi, Paczki, au un gust și o textură cu totul aparte și, după ce le-ai gustat, sunt șanse mari să le prepari de fiecare dată.

Cum faci celebrele gogoși poloneze Paczki

Gogoșile reprezintă, pentru mulți dintre noi, unul dintre deserturile copilăriei. Aroma de gogoși proaspete, pudrate cu zahăr sau umplute cu gem este irezistibilă pentru majoritatea oamenilor. Fiecare gospodină are o rețetă preferată de gogoși și în fiecare țară există un mod tradițional de a le prepara.

Gogoșile poloneze, Paczki, sunt însă un preparat cu totul aparte, care a devenit cunoscut și peste hotare. În Polonia, aceste gogoși au și o puternică simbolistică și sunt asociate cu perioada postului Paștelui, însă pot fi preparate în orice altă perioadă din an.

Celebrele gogoși Paczki pot fi umplute cu dulceață, ciocolată sau chiar alcool, însă sunt la fel de bune și atunci când sunt servite ca atare. Desertul a devenit popular și în Israel, fiind tradițional pentru sărbătoarea Hanukkah.

Cum faci gogosi poloneze. Paczki, reteta care a innebunit romancele
Gogosile Paczki sunt un desert extrem de popular

Ingrediente:

 • 15 g drojdie proaspătă
 • 1 cană de lapte
 • 350 g făină
 • 1-2 ouă
 • 2 linguri de unt
 • 1 plic de zahăr vanilat
 • coajă de portocală
 • 1 esenţă de vanilie
 • 80 g de zahăr
 • 1 linguriţă de sare
 • ulei pentru prăjit
 • zahăr pudră pentru decor
 • gem sau cremă de ciocolată pentru umplut

Mod de preparare:

Se cerne făina într-un bol încăpător, se adaugă drojdia zdrobită, o linguriță de sare și laptele călduț. Se amestecă și se lasă la dospit 10-15 minute. Separat, se amestecă zahărul, ouăle bătute, coaja de portocală, esența, zahărul vanilat și untul topit și se toarnă peste amestecul de drojdie cu lapte și cu făină. Se frământă bine, în jur de 10 minute, astfel încât să obțineți un aluat elastic.

Se pune aluatul într-un bol uns cu ulei și se scoperă cu un prosop curat. Se lasă la dospit cel puțin o oră, într-un loc cald. În acest timp aluatul ar trebui să își dubleze volumul. După ce aluatul s-a dospit, se întinde o foaie de grosimea unui deget, pe blatul de lucru uns cu ulei. Se taie gogoșile cu marginea unui pahar și se mai lasă la dospit așa încă o oră, acoperite cu prosop.

Pentru a prăji gogoșile, se pune ulei într-o tigaie sau într-o cratiță și, când acesta s-a încins, se adaugă gogoșile. Acestea vor începe să se rumenească și se vor întoarce singure de pe o parte pe alta când sunt prăjite. Gogoșile trebuie să fie rumenite, dar nu îmbibate de ulei, motiv pentru care focul trebuie să fie mediu.

Se scot gogoșile Paczki pe o farfurie tapetată cu hârtie de bucătărie, astfel încât aceasta să absoarbă excesul de ulei. Când se răcesc, gogoșile pot fi umplute cu gem sau cu cremă de ciocolată/ vanilie, cu ajutorul unei seringi de patiserie și pudrate cu zahăr.

Urmăriți Impact.ro și pe