Cum faci economie la energie, în România: aparatele care îți umflă inutil factura la curent, lista completă

Gabriel Peneș 06.10.2022, 11:15
Cum faci economie la energie, în România: aparatele care îți umflă inutil factura la curent, lista completă

Factura la energie a devenit unul dintre cele mai mari coșmaruri pentru români. Reducerea consumului de curent într-o gospodărie a ajuns principala preocupare pentru majoritatea dintre noi. Dar cum putem face acest lucru într-un mod care să influențeze cu adevărat consumul și, în consecință, factura pe care trebuie să-o plătim. Trebuie să știm ce electrocasnice „mănâncă” foarte mult curent, dar și ce să facem cu cele pe care le ținem în mod obișnuit în priză.

Cum faci economie la energie, în România

Factura la energie deja dă palpitații majorității românilor. Creșterea uriașă a acesteia creează dureri de cap multora dintre noi. Dar ce putem face, în mod eficient, ca să reducem consumul de curent astfel încât nici să nu ne dăm viața peste cap. Sigur, stingerea luminilor în camere e doar una dintre soluții, dar una ineficientă dacă folosim deja becuri led ce au un consum redus. Rămân însă alte electrocasnice, mari consumatoare de energie.

Mașina de spălat, plita electrică, uscătorul de rufe ori aparatul de aer condiţionat sunt printre cei mai mari consumatori dintr-o locuință. Deși sunt mai scumpe, aparatele de ultimă generaţie, sunt mai eficiente, astfel că economia la curent va deveni o realitate, în caz că vom investi în această schimbare a lor.

Într-o locuință, bucătăria este plină cu aparate ce consumă mult curent, mai ales dacă este complet echipată. De departe, cel mai mult ne încarcă factura plita electrică, vedem un consum de 120 kwh dacă o folosim cel puţin două ore în fiecare zi. Consumă mult și cuptorul electric care, folosit zilnic, ajunge lunar la 66 kwh.

Mașina de spălat vase, în caz că avem una, mai „înghite” și ea 18 kwh, dacă o pornim o dată la două zile. În cazul frigiderului, pe care îl ținem mereu în priză că nu avem de ales în acest caz, consumul lunar este în jur de 42 kwh.

Aparatele care îți umflă inutil factura la curent, lista completă

În sufragerie, cel mai mare consumator este de departe aparatul de aer condiționat, minimum 60 de kwh lunar dacă îl pornim două ore zilnic. Iar cinci ore pe zi cu televizorul pornit ne adaugă la factură 22,5 kwh. În ceea ce privește aspiratorul, dacă este din variantele clasice, atunci va consuma în jur de 1,4 kwh.

Mari consumatori de energie electrică găsim și în baie. Mașina de spălat rufe, dar și uscătorul de haine adaugă la factură 105 kwh lunar, dacă le folosim de cel puțin patru ori pe săptămână. Atenție și la placa și  uscătorul de păr. Un singur minut de ținut placa de păr în priză echivalează cu un bec cu led ținut aprins opt ore. Adăugăm și consumul mașinii de călcat, peste șase kwh, iar la final, când tragem linie ajungem la peste 450 de kwh.

Așadar, depășim cu mult pragul de 255 kwh stabilit de autorități dacă vrem să beneficiem de plafonarea prețului la energie. Dar în orice casă există diverse electrocasnice mici ori gadgeturi pe care le ținem în priză din obișnuință, dar care consumă chiar când ne gândim că sunt nefolosite. Un aparat de cafea, un cuptor cu microunde, un încărcător de telefon, chiar un televizor stins, dar aflat în priză. Adunate, toate acestea consumă anual 135 kwh, chiar dacă nu sunt folosite.

„Putem lua exemplu un televizor led. Pe partea de standby el consumă în jur de 0,5w pe oră. Ajungem la 4,4 kw pe an. Ar putea părea nesemnificativ, dar într-o casă pot fi mai multe. Cam același consum îl întâlnim și la banalele încărcătoare de telefon care. Rămân în priză în permanență. Se poate utiliza o metodă destul de simplă. Utilizarea unui prelungitor cu mai multe prize, prelungitorul introdus într-un echipament care să poată fi oprit în momentul în care am plecat de acasă”, a explicat Silviu Gheorghe, profesor universitar la Facultatea de Inginerie a Instalațiilor, București, conform stirileprotv.ro.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....