Cum faci cumpărăturile în zilele în care magazinele se închid la 18. Explicaţia dată de Arafat: “Trebuie să ne adaptăm”

Nicu Stan, Cătălin Mureșanu 26.03.2021, 12:42
Cum faci cumpărăturile în zilele în care magazinele se închid la 18. Explicaţia dată de Arafat: “Trebuie să ne adaptăm”

Cum faci cumpărăturile în zilele în care magazinele se închid la 18. Explicaţia dată de Raed Arafat, disponibilă în articolul de mai jos.

Raed Arafat, despre cum va face populația cumpărături în condițiile în care magazinele se închid la 18:00

S-a anunțat cum se vor face cumpărăturile în zilele în care magazinele se închid la 18. Autoritățile au stabilit noile restrcții, care au fost anunțate de către șeful DSU, Raed Arafat, după ședința de Guvern de joi seară.

Astfel, Raed Arfat a spus despre cum trebuie să procedeze oamenii pentru a face cumpărături în zilele în care magazinele se închid la ora 18.00 iar restricțiile de circulație intră în vigoare la ora 20.00.

Magazinele vor stabili cati clienti vor fi acceptati in acelasi timp in incinta
Magazinele vor stabili cati clienti vor fi acceptati in acelasi timp in incinta

Urmează să se stabilească și câte persoane vor fi acceptate în magazine

Am să vă spun sfatul pe care îl dau. În primul rând, am menționat să fie și un ordin al ministrului sănătății și al ministerelor de resort, probabil Ministerul Economiei, care vor stabili inclusiv care sunt regulile, numărul de persoane în magazin și în spațiul respectiv și cum se va controla acest lucru.

Sunt convins că vor fi multe discuții aici, când ai ajuns la faza la care la ora 18.00 se închide magazinul și la ora 20.00 trebuie să fii acasă, înseamnă că ești în faza în care agenții economici trebuie să se gândească la telemuncă, trebuie să se gândească la decalarea programului de muncă”, a menționat Raed Arafat.

Pe cât posibil, nu lăsați cumpărăturile către ultima oră de închidere a magazinelor

În plus, Raed Arafat a ținut să sublinieze faptul că nu toată lumea trebuie să se îmbulzească la cumpărături cu 5 minute înainte ca acestea să se închidă, ci mai degrabă, ar trebui să dedice o zi în care să facă aprovizionarea cu alimente.

Asta nu înseamnă că noi muncim normal până la ora 18.00, după care toată lumea este la magazin. Înseamnă că trebuie să ne adaptăm, acest program trebuie să ne trimită către o adaptare la locul de muncă pentru a reduce contactul și acolo. Regulile sunt prevăzute, trebuie doar respectate. Dacă faci acest lucru, poți să găsești și momentul în care te duci la magazin nu neapărat la ora 17.55, poți să desemnezi ziua în care te duci, că nu vei merge în fiecare zi”, a precizat Raed Arafat.

Unde vor închide magazinele toată săptămâna la ora 18

De asemenea, conform noilor restricții aprobate de Guvern pentru limitarea răspândirii coronavirusului, magazinele vor fi închise la ora 18:00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în localitățile cu o rată mai mare de 4 la mia de locuitori, iar acolo unde incidența este mai mare de 7,5 cazuri la mie, măsura se va aplică pe tot parcursul săptămânii.

De asemenea, persoanele nu vor mai putea circula decât cu declarație pe propria răspundere acolo unde au stabilit autoritățile.

Unde va fi nevoie de declarație de răspundere după ora 20:00

Potrivit documentului emis de Guvern, circulația persoanelor va fi restricționată după ora 20:00 în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 7,5 la 1.000 de locuitori pe durata întregii săptămâni. Măsura restricționării circulației populației nu va mai fi aplicată în momentul în care incidența scade sub 7 la mia de locuitori.