Cum faci cea mai bună supă de pui cu găluşte. Secretul, dezvăluit de o gospodină pricepută

Iancu Andreea, Ana Ionescu 11.02.2022, 14:59
Cum faci cea mai bună supă de pui cu găluşte. Secretul, dezvăluit de o gospodină pricepută

Unul dintre cele mai savuroase preparate este adesea ocolit de gospodine din cauza găluștelor. Însă supa de pui cu găluște poate fi la fel de ușor de pregătit ca oricare alta. Tot ceea ce ai nevoie să cunoști este secretul celor mai pricepuți, care apelează la acest truc de fiecare dată când pregătesc această supă.

Care este secretul pentru cea mai bună supă de pui cu găluște

Supa cu găluște de griș este un fel principal de mâncare, pe care mulți îl apreciază, dar puțini se încumetă să îl și pregătească. Pentru că gospodinele pricepute au descoperit un secret simplu prin care poți să faci cea mai bună supă de pui cu găluște, data viitoare când îți este poftă de ceva cald și savuros, încearcă să urmezi sfaturile.

Rețeta tradițională de supă de găluște se pregătește din carne sau oase de pasăre, însă gospodinele recomandă carnea de țară, care conferă o aromă aparte și face ca supa să iasă mai savuroasă și mai grasă. În general, pentru supă sunt necesare carcasele după dezosare, spatele, aripile, gâtul, pipota sau inima păsărilor. Dacă vorbim despre supa din păsări de țară, acestea pot fi folosite în întregime, carnea lor fiind mai tare dar mai gustoasă. De asemenea, pentru o supă delicioasă, găluștele trebuie să fie pufoase, iar verdeața proaspătă, la final.

Care este secretul pentru cea mai bună supă de pui cu găluște
Cum pregătești cea mai bună supă de găluște

Rețetă de supă cu găluște

Ingrediente:

Pentru supă:

  • 1 kg carne de pasăre cu piele și os
  • 4-5 morcovi
  • 2 rădăcini de pătrunjel
  • 2 bucăți de păstârnac
  • 1 bucată de rădăcină de țelină (cca. 100 g)
  • 2 cepe medii
  • piper boabe
  • sare
  • frunze de pătrunjel

Pentru găluște de griș super pufoase:

  • 2 ouă
  • 140 g gris (nu foarte fin)
  • un praf de sare

Mod de preparare

După ce se curăță și se spală carnea sau carcasa de pasăre, se pune în apă rece, cu 2 lingurițe de sare, într-o oală la fiert. După ce dă în primul clocot, se adună spuma formată deasupra, lăsând însă carnea la foc mic 15-20 de minute. De asemenea, ceapa se adaugă întreagă, precum și boabele de piper și puțină sare. Timp de o jumătate de oră se lasă supa la fiert, perioadă în care ne putem ocupa de zarzavat.

După cele 30 de minute, se adaugă legumele și se fierbe supa până acestea se înmoaie. În cazul în care supa scade prea mult, aceasta se poate completa cu 1-2 căni de apă și se continuă fierberea la foc mic, fără clocot puternic. La final, se scot bucățile de carne și os, dar și zarzavaturile mari, precum ceapa și albiturile și se strecoară supa printr-o sită deasă. Carnea fiartă se separă și se lasă deoparte, iar rondelele de morcovi și bucățelele de carne se adaugă înapoi în oală, după ce fierb găluștele.

Cum se pregătesc găluștele

Pentru rețeta de găluște este nevoie să cântărim cantități egale de ou și de griș. Astfel, ouăle se cântăresc cu coajă și se măsoară tot atâta griș. Este indicat ca grișul să fie grunjos, nu fin. Ouăle întregi se bat și se adaugă treptat grișul. Ulterior se adaugă sarea. După ce s-a încorporat grișul se lasă compoziția la odihnit timp de 10 minute. Aceasta trebuie să fie moale, fluidă, însă se va îngroșa ulterior.

Separat, supa trebuie să fie fierbinte, să clocotească la foc mic. Cu ajutorul unei linguri umezite în supă se vor modela găluștele și se vor adăuga ulterior la fiert. Acestea se fierb în jur de 10 minute la foc foarte mic și apoi se stinge flacăra și se mai lasă 10 minute cu capacul pus. Acestea se vor ridica la suprafață. La final, se adaugă morcovii și bucățile de carne. Pentru a servi supa de găluște, asigură-te că adaugi verdeață proaspăt tocată înainte de a o așeza la masă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...