Cum faci cea mai bună plăcintă cu mere. Reţeta e tradiţională, dar are un secret

Andra Daoud 14.01.2022, 14:19
Cum faci cea mai bună plăcintă cu mere. Reţeta e tradiţională, dar are un secret

Plăcinta cu mere este un desert tradițional, ușor de făcut și cu ingrediente ieftine și la îndemână. Poate fi preparatul ideal mai ales în sezonul rece, când merele românești încă se găsesc în piețe și supermarketuri. Dacă aveți mere din propria grădină, este cu atât mai bine, iar costurile pentru prepararea acestui desert vor fi minime.

Plăcintă cu mere, rețetă tradițională

Fiecare gospodină are o rețetă de plăcintă cu mere pe care o prepară de fiecare dată și care este pe placul întregii familii. Plăcinta cu mere tradițională este un desert care vă poate scoate din încurcătură atunci când aveți musafiri sau când întreaga familie se adună în jurul mesei.

La fel ca orice preparat, are însă un secret pe care gospodinele desăvârșite îl cunosc și care contribuie la aroma finală și garantează reușita preparatului. Este vorba despre unt, care se adaugă atunci când faceți umplutura și care poate face diferența înte o plăcintă banală și una ca în cartea de bucate.

Ingrediente pentru plăcinta cu mere:

Blat:

  • 500 g făină
  • 200 g unt moale (sau untură)
  • 100 g smântână
  • 1 ou
  • 150 g zahăr
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 10 g praf de copt (sau bicarbonat de sodiu)
  • 1 praf de sare

Umplutură:

  • 1,5 kg mere
  • 3 linguri de zahăr
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 1 lingură unt
Cum faci cea mai bună plăcintă cu mere. Reţeta e tradiţională, dar are un secret
Cum faci cea mai bună plăcintă cu mere. Reţeta e tradiţională, dar are un secret

Plăcintă cu mere tradițională – mod de preparare:

Mai întâi, ne vom ocupa de umplutură, pentru a avea timp să se răcească până când faceți blatul. Spălați bine merele și dați-le prin răzătoarea mare, cu tot cu coajă. Puteți să le curățați înainte, dacă preferați. Într-un vas pe foc, puneți merele la călit, într-o lingură de unt.

Adăugați zahărul și amestecați până când merele s-au călit, iar zeama pe care și-au lăsat-o s-a evaporat în mare parte. Adăugați scorțișoara și stingeți focul. Lăsați merele călite să se răcească, în timp ce pregătiți blatul pentru plăcintă.

Într-un bol încăpător, frecați untul cu zahărul, cu ajutorul mixerului, după care puneți oul și zahărul vanilat. Când zahărul s-a dizolvat și ați obținut o cremă omogenă, adăugați și smântâna. Adăugați făina amestecată cu sare și cu praf de copt, amestecând cu o lingură. Când începe să se întărească, frământați aluatul cu mâna, până când nu mai este lipicios.

Împărțiți aluatul în două părți aproximativ egale și lăsați-l sa se „odihnească” timp de o jumătate de oră. Între timp, preîncălziți cuptorul și pregătiți tava în care veți coace plăcinta.

Întindeți jumătate din aluat pe blatul de lucru presărat cu puțină făină. Întindeți astfel încât să obțineți o foaie cam de un cm grosime, dar care să acopere suprafața tăvii în care veți coace plăcinta.

Așezați prina foaie în tavă și adăugați merele călite deasupra, pe care le distribuiți uniform. Procedați la fel și cu a doua foaie de aluat, care va veni deasupra. Faceți găuri cu furculița din loc în loc, pentru ca zeama merelor să poată să se evapore.

Dați plăcinta la cuptor pentru 30-35 de minute sau până când aluatul s-a rumenit frumos. Plăcinta tradițională cu mere este gata. Lăsați-o să se răcească puțin, după care puteți pudra cu zahăr și o puteți tăia și savura. Poftă bună!

Urmăriți Impact.ro și pe