Cum faci ca gogoşarii în oţet să nu iasă acri. Greşeala gospodinelor

Badea Violeta 15.09.2021, 10:48
Cum faci ca gogoşarii în oţet să nu iasă acri. Greşeala gospodinelor

La început de toamnă, toate gospodinele pregătesc borcanele cu murături pentru sezonul rece. Printre preferatele românilor se numără și gogoșarii în oțet. E adevărat că unora le ies prea acri, dar noi venim și cu o altfel de rețetă, ce sigur nu va da greș.

Rețetă de gogoșari în oțet

Fiindcă se apropie sezonul rece, gospodinele sunt în toiul pregătirilor. Cele mai multe preferă gogoșarii în oțet, deoarece pot fi serviți ca garnitură la diferite preparate. Astfel, aceste murături sunt prezente în casele tuturor. Din păcate, unora le ies acri, dar rețeta noastră sigur te va convinge și te va face să o încerci.

Dacă vrei să știi cum se pun gogoșarii la oțet, noi am descoperit un truc secret care le va da o aromă aparte ce va persista pentru mult timp. Un rol important îl are oțetul. Acesta trebuie neapărat să fie de calitate. Chiar dacă este puțin mai scump, gustul extraordinar de bun pe care-l vei obține te va încânta.

Gogosari in otet
Gogosari in otet

Ingrediente

  • șase kg de gogoşari
  • un kg de morcovi, ţelină şi hrean – tăiat și curățat, după preferințe
  • câteva frunze de ţelină
  • un litru de oțet
  • patru litri de apă
  • 10 linguri de zahăr
  • cinci linguri de sare
  • trei grame de foi de dafin
  • cinci grame de piper boabe
  • cinci grame de muştar boabe

Mod de preparare

Mai întâi de toate se spală bine gogoşarii și se curăță, îndepărtând zonele stricate. Ulterior, acestora li se scot cotoarele și semințele, după care se taie în sferturi sau fâșii mai mici, în funcție de preferințele fiecăruia. În continuare se rupe conopida în formă de bucheţele şi se spală sub jet de apă.

Acum, urmează să ne ocupăm de frunzele de țelină. Acestea se spală foarte bine și se pun deoparte. Într-un borcan de 10 litri se așează un strat de frunze de țelină și unul de hrean. Deasupra se așează gogoșarii, conopida, morcovii, foile de dafin, piperul boabe și restul ingredientelor.

Într-un bol se pune apă, oţet, sare şi zahăr. Acestea se amestecă foarte bine și se adaugă foile de dafin, piperul şi muştarul boabe. Punem tot conținutul într-o cratiță pe care o dăm pe foc. După ce a început să clocotească oprim focul şi, aşa fierbinte, o turnăm în borcan.

Este recomandat să nu fie metal sub borcan. Gura acestuia se acoperă cu folie de plastic sau se închide ermetic cu un capac, dar trebuie întors cu cu gura în jos și ținut așa până se răcește, după care-l vom muta în cămară. Spor la treabă!