Cum cureţi covoarele de pete. Aşa vor fi ca noi, efortul e minim

Andra Daoud 25.05.2022, 20:37
Cum cureţi covoarele de pete. Aşa vor fi ca noi, efortul e minim

Covoarele pot ajunge să se păteze foarte ușor, mai ales cele din bucătărie și cele care se află în zona de luat masa. Este suficientă o clipă de neatenție pentru ca un pahar de suc, de vin roșu, o ceașcă de cafea sau o bucată de mâncare să ajungă să păteze covorul. În aceste situații, este important să știm cum să procedăm, pentru ca pata să se curețe cât mai ușor și mai eficient și covorul să nu rămână murdar.

Cum se curăță covoarele de pete

Atunci când cumpărăm un covor nou, cel mai mare coșmar este să ajungem să vărsăm din greșeală pe el ceva care să îl păteze, mai ales dacă este deschis la culoare. Odată cumpărat un covor nou, ar trebui să păstrați întotdeauna eticheta pentru a ști din ce material este făcut și cum se curăță. Este valabil atât pentru covoarele pe care le curățăm acasă, cât și pentru cele pe care le ducem la o curățătorie profesionistă.

Dacă pentru a scăpa de praf și de murdăria uscată este foarte eficient aspiratorul, care vă ajută să scăpați rapid de mizeria de pe covor, lucrurile se complică atunci când avem de-a face cu o pată umedă.

Producătorii de covoare recomandă ca, atunci când vărsați ceva pe covor, să încercați să absorbiți umezeala cu o cârpă sau cu prosoape de hârtie, prin tamponare, nu prin frecare. Dacă frecați covorul, lichidul va intra în fibrele acestuia și va fi mult mai greu de curățat. De asemenea, lichidele naturale precum vinul, cafeaua sau sucurile de fructe se curăță mai ușor decât celelalte.

Cum cureti covoarele de pete. Asa vor fi ca noi, efortul e minim
Atunci cand varsati ceva pe covor, incercati sa indepartati pata cat mai repede

Apa minerală și bicarbonatul vă pot ajuta să scăpați de pete

De asemenea, trebuie să știți că acele covoare cu fibră scurtă se curăță mai ușor decât cele cu fibră lungă, deoarece acestea absorb o cantitate mai mare de lichid. După ce ați tamponat covorul, încercați să îndepărtați imediat pata. Cu cât trece mai mult timp, cu cât aceasta se va fixa în țesătură și va fi mai greu de scos.

Turnați apă minerală peste pata de pe covor, după care vărsați câteva linguri de bicarbonat. Amestecul este eficient în îndepărtarea multor tipuri de pete. De asemenea, puteți folosi un detergent special pentru covoare sau un amestec de apă călduță cu detergent de vase. Aplicați pe covor, lăsați să acționeze puțin și apoi frecați ușor cu o cârpă sau cu o perie moale.

Petele de ulei și de grăsime pot fi combătute cu sare. După ce ați vărsat grăsime pe covor, aplicați o cantitate generoasă de sare deasupra. Aceasta va absorbi uleiul, iar pata va dispărea mult mai ușor.

Un truc eficient pentru a menține covoarele curate este ca, atunci când le cumpărați să aplicați pe ele, dacă fibra permite, un spray care se folosește la încălțăminte pentru a o proteja de umezeală. În acest fel covorul va fi impermeabil și nu va mai absorbi lichidul atunci când vărsați ceva pe el.

Urmăriți Impact.ro și pe