Cum cureți caloriferul cu bicarbonat de sodiu. Face minuni și pe interior

Ana Anitoiu 20.09.2022, 16:15
Cum cureți caloriferul cu bicarbonat de sodiu. Face minuni și pe interior

Bicarbonatul de sodiu este cunoscut de toată lumea drept un aliat în ceea ce privește curățenia, dar puține persoane știu cum îl pot folosi pentru a curăța bine caloriferul. Acest ingredient ieftin face minuni și pe interior, astfel încât aerul din locuință să fie cât mai curat, iar factura la încălzire să fie cât mai mică.

Când trebuie să fie curățate caloriferele

Caloriferul poate deveni în timp plin de impurități, atât la exterior, cât și la interior. Atunci când caloriferele sunt puse în funcțiune, aerul cald ridică particulele de praf și le împrăștie prin casă, ceea ce poate fi supărător pentru persoanele predispuse la alergii și infecții respiratorii.

Însă, dincolo de acest aspect, caloriferele ce nu sunt curățate bine și la timp pot avea o eficiență termică cu până la 30% mai scăzută. Prin urmare, facturile la încălzire pot crește tocmai din această cauză.

Caloriferele ar trebui să fie curățate chiar înainte de începerea sezonului de încălzire. Însă, în cazul în care cineva din locuință suferă de astm bronșic sau alte boli respiratorii cronice este recomandată curățarea caloriferelor chiar o dată la două săptămâni în timpul sezonului rece.

Cum cureti caloriferul cu bicarbonat de sodiu
Bicarbonatul de sodiu, util in curatarea caloriferului. Foto: pexels.com

Cum se folosește bicarbonatul de sodiu pentru curățarea caloriferului

Impuritățile nu se depun doar la exteriorul caloriferelor, ci și în interior. Sedimentele, rugina și mucegaiul le pot reduce eficiența. Pentru a fi curățate la interior, caloriferele trebuie să fie deconectate, după închiderea supapelor.

Apa rămasă în acestea trebuie să fie scursă într-o găleată sau într-un lighean. Apoi, caloriferele pot fi scoase și puse în cada acoperită în prealabil cu un prosop. Întreaga suprafață trebuie să fie bătută ușor cu un ciocan de cauciuc, astfel încât murdăria să se desprindă de pe pereții acestora.

După aceea, caloriferele trebuie să fie umplute cu apă fierbinte la care să se adauge puțin suc de lămâie sau bicarbonat de sodiu. Se lasă așa cel puțin o jumătate de oră, după care se atașează furtunul și se lasă la clătit până când din calorifere curge apă limpede.

Însă, persoanelor care locuiesc într-un apartament mai vechi nu le este recomandat să deconecteze singure caloriferele pentru a le curăța la interior. În primul rând, deoarece acestea pot fi din fontă, deci foarte grele, și apoi pentru că pot avea supape deteriorate. Astfel, este recomandat ca aceste persoane să apeleze la experți dacă vor să curețe interiorul caloriferelor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...