Cum cumperi o mașină nouă prin Programul Rabla 2022. Iată lista completă de acte necesare

Bogdan Bârliga 08.02.2022, 12:02
Cum cumperi o mașină nouă prin Programul Rabla 2022. Iată lista completă de acte necesare

Programele Rabla Clasic 2022 şi Rabla Plus 2022 încep de astăzi, iar în acest an schemele de finanțare pentru stimularea înnoirii parcului auto prevăd alocarea banilor în mai multe etape.

Din nefericire nici acum nu am scăpat de birocrația caracteristică statului român și pentru a cumpăra o mașină nouă e nevoie de o listă de acte plus mai multe drumuri de făcut.

Cum cumperi o mașină nouă prin Programul Rabla 2022

1. Înscrierea în Programul Rabla

Primul pas pe care trebuie să-l facă un șofer pentru cumpărarea unei mașini noi prin Programul Rabla 2022 este să se deplaseze la un dealer auto și să se înscrie în program prin în aplicația PSIPAN.

Această operațiune implică furnizarea datelor despre beneficiar și datele referitoare la vehiculul ce urmează a fi casat.

2. Ce documente sunt necesare pentru înscrierea în Programul Rabla 2022

În primul rând este nevoie de actul de identitate, în copie certificată „conform cu originalul”, atât pentru beneficiar, cât și pentru proprietarul rablei.

Dacă dreptul de beneficiu asupra primei de casare se transmite de la sau către o persoană juridică, vor fi depuse următoarele documente:

a) actul de identitate al reprezentantului legal/actul de identitate al persoanei împuternicite/delegate/desemnate să înscrie proprietarul, să predea spre casare autovehiculul uzat, să radieze autovehiculul uzat şi să achiziţioneze autovehiculul nou, în termen de valabilitate, în copie certificată „conform cu originalul”;

b) actul de împuternicire/delegare/desemnare a persoanei care înscrie proprietarul, predă spre casare autovehiculul uzat, radiază autovehiculul uzat şi achiziţionează autovehiculul nou, în copie, dacă este cazul;

c) actul de înfiinţare/certificatul de înscriere în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor/certificatul de înregistrare în registrul comerţului, în copie certificată „conform cu originalul”.

Apoi este nevoie de certificatul de înmatriculare al mașinii casate prezentat în copie legalizată.

Și cartea de identitate a mașinii casate trebuie să fie prezentată în copie legalizată.

Certificatul de atestare fiscală, în original, în copie legalizată sau emis prin mijloace electronice de transmitere la distanță, în termen de valabilitate, eliberate de către direcțiile de taxe și impozite locale din cadrul primăriilor de pe raza unde domiciliază atât proprietarul rablei cât și cumpărătorul noului autovehicul.

Certificatul trebuie să ateste că nu sunt datorii la bugetul de stat, iar pe certificatul fiscal al proprietarului trebuie specificat că are în proprietate rabla ce urmează a fi casată.

Declaraţie pe propria răspundere a proprietarului rablei prin care îşi exprimă în mod neechivoc opţiunea de a păstra beneficiul asupra primei de casare şi de a achiziţiona în nume propriu un autovehicul nou sau, după caz, declaraţia pe propria răspundere a proprietarului rablei privind cedarea dreptului de beneficiu asupra primei de casare şi declaraţia pe propria răspundere a beneficiarului prin care se obligă să achiziţioneze autovehiculul nou.

3. Casarea mașinii vechi

După ce dealerul autoconfirmă validarea în aplicația PSIPAN, proprietarul mașinii uzate trebuie să se prezinte la un centru autorizat Remat cu mașina pentru casare și nota de inscriere, care este valabila 300 de zile până cel mai târziu în momentul emiterii facturii vehiculului nou.

După finalizarea procesului de casare, se va elibera certificatul de distrugere a autovehiculului vechi.

4. Radierea din circulație a mașinii casate

După casare, proprietarul are obligația să radieze vehiculul vechi la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) și se prezintă pentru a efectua această operație cu certificatul de distrugere a autovehiculului vechi.

5. Prezentarea dovezii de radiere

De la DRPCIV proprietarul automobilului casat merge la dealerul auto cu certificatele de distrugere și dovada radierii mașinii vechi, până cel mai tarziu la momentul emiterii facturii pentru noul autoturism.

6. Finalizarea procesului și achiziția mașinii noi

Dacă ce au fost urmați în mod corect toți pașii de mai sus dealerul auto va putea elibera factura de achiziție a autoturismului nou, ținând cont de bonificațiile oferite în Programul Rabla 2022.

Câți bani oferă statul pentru cumpărarea unei mașini noi prin Programul Rabla 2022

Cea mai importantă modificare implementată pentru Programul Rabla 2022 constă în mărirea bonusului de casare: cei care vor să cumpere un autoturism nou prin acest program pot preda la Remat două mașini cu o vechime mai mare de 15 ani.

În ceea ce privește Programul Rabla 2022, prima de casare este de 6.000 lei, respectiv 9.000 lei în cazul predării a 2 autovehicule uzate, la care se pot adăuga următoarele ecobonusuri, astfel:

– ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km în sistem WLTP;

– ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, echipat cu motorizare GPL/GNC;

– ecobonus în valoare de 3.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid;

– ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Foarte important de reținut: vechimea autovehiculului uzat eligibil în cadrul Programului Rabla 2022 care trebuie să fie de cel puțin 6 ani de la data primei înmatriculări în România.

Urmăriți Impact.ro și pe
Bogdan Bârliga
Este editorul coordonator al secției Auto de pe Impact.ro. A început să lucreze în presă din anul 2002 și a experimentat mai multe domenii de activitate ( politic, social, economic) până...