Ce locuri de muncă se vor căuta, în următorii ani. Iată ce se întâmplă cu piața muncii

Stan Filon 19.08.2022, 15:31
Ce locuri de muncă se vor căuta, în următorii ani. Iată ce se întâmplă cu piața muncii

Specialiștii au făcut studii care spun cum va arăta piața muncii în anul 2032! Cererea pe piața muncii este într-o permanență schimbare, iar meserii care odată erau foarte căutate nu prea mai interesează pe nimeni acum. În același timp, apar noi și noi meserii, însă multe dintre facultățile de stat par a bate pasul pe loc și nu vin în întâmpinarea studenților cu specializări care să-i ajute să-și găsească mai repede un loc de muncă în domeniul studiat. O spune chiar profesorul Cătălin Ghinăraru.

Cum cred specialiștii că va arăta piața muncii în 2032

Un studiu realizat de profesorul Cătălin Ghinăraru arată că este nevoie de impunerea unor limitări severe privind accesul în învățământul superior de stat pe locurile bugetate. Este concluzia studiului respectiv, care a analizat cum se va schimba piața muncii în următorii 10 ani.

„Noi oferim posibilitatea accesului la acest învățământ care este un învățământ scump în condițiile în care economia nu poate să-i absoarbă. Mai este o chestiune foarte importantă, care reiese din structura învățământului superior de stat românesc: acesta nu este orientat către acele ocupații care se cer. El e orientat către tot felul de alte ocupații care nu au cerere pe piața muncii, iar absolvenții exercită cu totul alte ocupații decât cele pentru care s-au pregătit”, spune cercetătorul într-o discuție cu HotNews.

Cum cred specialistii ca va arata piata muncii in 2032
Cum cred specialistii ca va arata piata muncii in 2032

Numărul locurilor de muncă la stat va crește de la an, la an

Dacă unele sectoare vor pierde numeroase locuri de muncă, iată că la stat se vor face angajări masive, în continuare. Astfel, sectoarele de activitate non-concurențiale (administrație publică și apărare, educație, sănătate și asistență socială) reprezintă la nivelul anului 2020, un total de 1.238.000 persoane ocupate sau în cifre relative la populația ocupată totală 14,1%.

La orizontul anului 2030, creșterea ar trebui să fie de 299.000 de persoane sau în procente față de anul 2020 de 24,1% (per an în medie 29.900 persoane; în anul 2025 aceste sectoare ar trebui să asigure un loc de muncă pentru 1,367 milioane persoane sau o creștere față de 2020 de 10%, creșterea dintre 2025 și 2030 fiind de 12,4%). O creștere substanțială care excede creșterea globală de ocupare. Cu alte cuvinte, creșterea de ocupare din sectorul non-concurențial este de aproape 3 ori mai mare decât creșterea globală de ocupare preconizată pentru ansamblul economiei naționale.

Domeniul administrației publice, apărarii naționale și ordinii publice, incluzând aici și justiția, reprezintau împreună în 2020 un total de 453 de mii de persoane. Ei bine, acesta ar urma să ajungă la orizontul anului 2030 la 495 de mii de persoane, esențialmente prin creșterea personalului din administrație. Creșterea din 2030 față de 2020 ar fi de 9,2%.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...