Cum au schimbat Canada, Australia și Marea Britanie legile după împușcăturile în masă

Elena Avramescu 27.05.2022, 10:51
Cum au schimbat Canada, Australia și Marea Britanie legile după împușcăturile în masă

Împușcăturile la o școală primară din Texas, care au ucis 19 copii și doi profesori, au reînviat impulsul pentru noi legi privind siguranța armelor în Statele Unite, care are mai multe arme de foc decât oameni și legi mai permisive asupra armelor decât multe alte țări cu venituri mari.

Canada, Australia și Marea Britanie schimbă complet legile

Peste 200 de împușcături în masă au fost raportate în Statele Unite în 2022, potrivit Gun Violence Archive, un grup de cercetare nonprofit. Peste 45.000 de persoane au murit din cauza rănilor provocate de arme, inclusiv sinucideri, în Statele Unite în 2020, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC).

Legi mai stricte privind armele au fost introduse în Congresul SUA după împușcăturile în masă din trecut, dar acestea au fost înfrânte de republicani, independenți și unii democrați moderați. Iată cum au reacționat alte națiuni după împușcături similare.

Canada

După masacrul de la Ecole Polytechnique din 1989, în care 14 femei studente la inginerie au fost ucise în sala de clasă de la Montreal, noua legislație impunea cursuri de siguranță, verificări ale antecedentelor și pedepse mai mari pentru unele infracțiuni cu arme.

În 2020, la scurt timp după ce un bărbat înarmat a împușcat și a ucis 13 persoane în Portapique, Nova Scoția, Canada a interzis peste 1.500 de modele de arme de foc și componente „stil de asalt” și a stabilit limite pentru cât de distructive ar putea fi gloanțe.

Rata Canadei de omucideri cu arme de foc este de 0,5 la 100.000 de persoane, comparativ cu rata de 4,12 a Statelor Unite, a declarat Institutul pentru Valori și Evaluare a Sănătății (IHME) al Universității din Washington, într-o analiză din 2021.

Împușcături în Sectorul 1 din Bucureşti. Poliţiştii, pe urmele făptaşului
Pistol

Australia

După ce un bărbat înarmat a ucis 35 de oameni într-o cafenea și într-o zonă turistică în 1996, Australia a interzis toate puștile semi-automate și toate puștile semi-automate și cu pompă. Mii de arme de foc fără licență au fost predate în cadrul unui program de amnistia armelor, iar proprietarii de arme licențiați au fost obligați să urmeze un curs de siguranță.

Șansele de a fi ucis cu o armă în Australia au scăzut la 0,15 la 100.000 de oameni în 2014 de la 0,54 la 100.000 de persoane în 1996, o scădere de 72%, a arătat o analiză Reuters a cifrelor Biroului Australian de Statistică.

Regatul Unit

Un bărbat înarmat a ucis 16 copii și profesorul lor în Dunblane, Scoția, în 1996, determinând o campanie publică care a determinat Marea Britanie să adopte unele dintre cele mai stricte controale ale armelor din lume. În doi ani, noile legi au interzis civililor să dețină arme de mână.

Rata omuciderilor cu arme din Regatul Unit este de 0,04 la 100.000 de persoane, calculează IHME.

Noua Zeelanda

După împușcătura în moscheile din Christchurch, care a ucis 50 de persoane în martie 2019, prim-ministrul Noii Zeelande a interzis vânzarea de arme de asalt în câteva zile. Ulterior, Parlamentul a votat pentru interzicerea circulației și folosirii majorității armelor de foc semiautomate, a pieselor care transformă armele de foc în arme de foc semiautomate, a revistelor de peste o anumită capacitate și a unor puști.

Crimele legate de arme de foc au fost rare în Noua Zeelandă și rămân așa; țara a avut 12 în 2018 și 11 în 2021.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...