Cum au fost găsite documentele care au dovedit că Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea, de fapt. Detaliul care l-a „trădat”

Andra Daoud 03.07.2022, 15:57
Cum au fost găsite documentele care au dovedit că Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea, de fapt. Detaliul care l-a „trădat”

Instanța a stabilit, în luna martie, că fostul președinte Traian Băsescu a fost colaborator al fostei Securități. El și-a pierdut o parte din privilegiile garantate prin lege foștilor președinți și a atacat recent decizia la Curtea Constituțională, însă nimeni nu știe exact cum au fost descoperite de fapt documentele care i-au făcut pe judecători să dea verdictul.

Cum au fost găsite documentele care au dovedit colaborarea lui Traian Băsescu cu Securitatea

Germina Nagâț, membru al Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a dezvăluit duminică, în cadrul unei emisiuni, cum au fost descoperite documentele care au dovedit faptul că Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea. Ea a spus că au fost făcute investigații ample și că verdictul instanței a fost dat pe baza „încrucișării informațiilor de toate felurile”.

Întrebată cum se face că în 2004 și 2009 instața a decis că Traian Băsescu nu a colaborat cu Securitatea, iar în 2019 s-a dovedit că, de fapt, a colaborat, Germina Nagâț a explicat:

„Să încep cu nişte corecţii. Întâi că a primit decizia de necolaborare în 2006, pe legea veche, Legea 187/1999, care a fost declarată neconstituţională după plângerea domnului Dan Voiculescu, declarat şi dumnealui colaborator, dar cu mulţi ani în urmă. În 2009 a fost verificat, cum spuneţi dumneavoastră, în evidenţele CNSAS şi în evidenţele foştilor deţinători de arhivă, serviciile, nu s-a găsit niciun document şi nicio informaţie cu privire la colaborarea dumnealui cu Securitatea. În 2013, a fost declarat din nou necolaborator, dar de data asta într-o adeverinţă cu preambul”, a spus ea, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV.

„Înseamnă că în 2013 s-au găsit documente privind relaţia dumnealui cu Securitatea, dar nu au întrunit cerinţele legale de a fi numit colaborator. Legea are o definiţie foarte strictă. Trebuie să întruneşti două cerinţe cumulativ, să fi denunţat atitudinea anticomunistă, asta-i foarte important şi să fi încălcat drepturile omului. Traian Băsescu nu denunţase atitudinea anticomunistă în documentele găsite în 2013, dar probau totuşi relaţia cu Securitatea.”, a completat ea.

În 2019 au fost reluate verificările

Specialista de la CNSAS a explicat că în urmă cu trei ani au fost reluate verificările, iar un coleg de-ai săi a intrat pe diverse site-uri și a coroborat informațiile găsite acolo.

„În 2019, când dânsul a candidat la europarlamentare, dacă nu mă înşel, s-au reluat verificările în bazele de date ale noastre, de la servicii a venit din nou, fără nimic, niciun element în plus. Întrebăm obligatoriu pentru că evidenţele de securitate, cartoteca generală şi alte evidenţe sunt la servicii. Între timp s-au mai schimbat puţin lucurile în bine, dar în 2019 erau acolo.

Am întrebat pe flux, pe procedură, a venit din nou ‘necunoscut’ şi s-au reluat verificările din punctul în care fuseseră lăsate în 2013, cu şase ani mai devreme. Colegul care a coordonat lucrarea de la Direcţia Investigaţii a folosit surse deschise, adică a intrat pe diverse site-uri şi a găsit pe site-ul Institutului de Marină nişte informaţii care i-au folosit foarte mult.”, a povestit Germina Nagâţ.

Cum au fost gasite documentele care au dovedit ca Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea, de fapt. Detaliul care l-a tradat
CNSAS a facut o documentare ampla pentru a descoperi informatiile care il vizau pe Traian Basescu

Informațiile nu îl vizau pe Traian Băsescu

Informațiile de pe site-ul Institutului de Marină au fost, așadar, folosite pentru a stabili calitatea de fost colaborator al Securității a lui Traian Băsescu. Interesant este că acele informații nu îl vizau pe fostul președinte, ci promoția din care el a făcut parte, după cum a explicat aceeași Germina Nagâț.

„(N.r. colegul) a pornit de la acele informaţii de pe site-ul Institutului de Marină, lucru pe care nu l-a spus nimeni public până acum. Nu îl vizau pe Traian Băsescu, vizau promoţia domnului Traian Băsescu. Şi de acolo a pornit această investigaţie nouă, în 2019, care a condus la găsirea mai multor documente, între care două au fost decisive, pentru că erau olografe.

Dacă nu ar fi fost olografe, acele note Petrov ne-ar fi fost foarte greu spre imposibil să decidem trimiterea în instanţă pentru că există o decizie a Curţii Constituţionale din 2012 care scoate din probaţiune notele întocmite de ofiţeri sau notele dactilo, care nu sunt olografe. Din fericire, acestea erau olografe. Erau în dosarele unor colegi de la Institutul de Marină. Deci Traian Băsescu nu are niciun dosar al lui, să ne înţelegem”, a transmis reprezentantul CNSAS.

Dosarele au ajuns la CNSAS la marea predare din 2006

O parte din dosare au fost distruse, însă altele au ajuns la CNSAS în 2006, la marea predare. Printre ele se află și dosarul în care au fost găsite informațiile care l-au incriminat pe Traian Băsescu.

„Există la domnul Băsescu nu o copertă, există un cadru de fost microfilm. Nu este un cadru de microfilm propriu zis, este un cadru de semnalare, aşa se numeşte, care ne spune că a existat un microfilm la un moment dat al acestui dosar care a fost distrus. Deci dosarul domnului Băsescu, cel de pe timpul când era student la Institutul de Marină, împreună cu alte dosare ale colegilor au fost distruse”, a mai spus ea.

„Sunt dosare ale Direcţiei a lV-a de contrainformaţii militare pentru că Institutul de Marină a devenit un institut cu regim militar la un moment dat, nu a fost de la bun început şi această promoţie, în această promoţie în care se află şi domnul Băsescu mai sunt şi alţii care au dosare distruse. Din lotul de dosare distruse se pare că au scăpat câteva şi care au ajuns la marea predare în 2006, la noi, pe numele acestor persoane, doi colegi, dar evident că nu scrie în dreptul lor sunt foşti colegi ai lui Traian Băsescu”, a mai explicat Germina Nagâț.

 

Urmăriți Impact.ro și pe