Cum arată steagul despre care Ungaria spune că este persecutat în România. Declarații tranșante de la Budapesta

Ana Anitoiu 08.02.2023, 10:50
Cum arată steagul despre care Ungaria spune că este persecutat în România. Declarații tranșante de la Budapesta

Președintele Comisiei de Politică Externă a Parlamentului de la Budapesta, Zsolt Nemeth, a făcut noi declarații tranșante, după ce ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, l-a convocat pe ambasadorul Ungariei la București, în urma declarației lui referitoare la arborarea așa-zisului steag secuiesc în România. Oficialul a spus că acest drapel este persecutat de români.

Ambasadorul Ungariei la București, convocat după mesajul lui Zsolt Nemeth

Ambasadorul Ungariei la București, Zakonyi Botond, a fost convocat, marți, la Ministerul Afacerilor Externe, de către ministrul Bogdan Aurescu, pentru a i se comunica dezaprobarea statului român față de un mesaj pe care Zsolt Nemeth l-a publicat pe Facebook.

„Steagul secuiesc va flutura pe fațada instituțiilor publice maghiare până când statul român va permite folosirea liberă pe întreg teritoriul României! Haideți, secui! Hai Transilvania!”, a scris Zsolt Nemeth pe Facebook.

MAE a precizat într-un comunicat că în ceea ce privește însemnul așa-numitului Ținut Secuiesc, în România nu există nicio unitate administrativ-teritorială cu această denumire și, astfel, nu există nici îndreptățirea la vreun însemn oficial specific.

În comunicat, MAE a mai precizat și că ordinea de drept din România consacră dreptul persoanelor aparținând tuturor celor 20 de minorități naționale de a-și folosi însemnele specifice în privat, precum și în public, în cadrul unor manifestări culturale și religioase specifice.

Steagul așa-numitului Ținut Secuiesc
Steagul așa-numitului Ținut Secuiesc

Oficialul ungar, reacție la convocarea ambasadorului la MAE

În urma convocării ambasadorului Ungariei la București la MAE, Zsolt Nemeth a mai publicat un mesaj pe Facebook. Oficialul s-a arătat nemulțumit de această reacție a ministrului român de Externe.

„Ministrul român de externe l-a convocat pe ambasadorul Ungariei din cauza postării mele jubiliare pe Facebook și a declarat că nu există Ținut Secuiesc în România, prin urmare acesta nu poate avea niciun simbol.

România a garantat drepturile naționale în fața puterilor învingătoare prin Tratatul Minorităților din 1919 și prin tratatele de pace care au pus capăt războaielor.

Ministrul de externe Aurescu m-a făcut să mă întreb când va onora România datoria de 100 de ani și hotărârea Curții de la Strasbourg?”, a scris Zsolt Nemeth pe Facebook.

Zsolt Nemeth: Ungaria apără drepturile secuilor

De asemenea, politicianul a spus că Ungaria apără drepturile secuilor, inclusiv folosirea liberă a simbolurilor lor peste tot, chiar și în instituțiile și spațiile publice. În legătură cu hotărârea Curții de la Strasbourg, Zsolt Nemeth a amintit că, în urmă cu doi ani, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) i-a acordat despăgubiri lui Laszlo Tokes, pentru că a decis că autoritățile române au încălcat articolul din Convenția Europeană a Drepturilor Omului referitoare la libertatea de exprimare în cazul arborării steagului secuiesc.

Laszlo Tokes a sesizat Curtea Europeană de Justiție, în anul 2016, în legătură cu steagul secuiesc arborat pe balconul biroului său de europarlamentar din Oradea, despre care Tribunalul Județean Bihor a decis că este un steag publicitar. Poliția din Oradea a dispus îndepărtarea steagului secuiesc și a drapelului Partium.

Camera Deputaților a respins definitiv, în anul 2020, un proiect legislativ ce a fost depus de UDMR pentru a permite ca steagul secuiesc să fie arborat legal lângă drapelul României.

Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...