Cum arată și unde este amplasată cea mai mare cascadă din România

Emanuela Pană 14.10.2021, 09:10

Cascadele se numără printre cele mai impresionante creații ale naturii, oferind priveliști de poveste prin simpla cădere naturală de apă. România este una dintre țările cu cele mai frumoase cascade, unele dintre ele fiind cunoscute în întreaga lume și apreciate de nenumărați turiști. Majoritatea le veți descoperi pe văi sau pe cursul râurilor, în mijlocul naturii. Acum, trecând de la general la particular, vă invităm să aflați câteva lucruri interesante despre cea mai mare cascadă din țara noastră.

Cum arată și unde se găsește cea mai mare cascadă din România

România se mândrește cu unele dintre cele mai spectaculoase cascade, multe dintre ele fiind incluse în topuri naționale și ajunând, astfel, cunoscute în întreaga lume grație frumuseții lor. Indiferent de dimensiunea, popularitatea sau vechimea lor, cascadele de pe teritoriul țării noastre, „cuibărite“ în mijloc de natură, reușesc să le aducă celor ce le vizitează deconectarea de la stresul cotidian și să-i încarce cu energie.

Situată în partea de nord a Munților Rodnei, în Maramureș, lângă stațiunea turistică Borșa, Cascada Cailor este cea mai mare cădere de apă din România, dar și una dintre cele mai frumoase. Anual, locul atrage zeci de mii de turiști din întreaga lume, clasându-se în topul celor mai vizitate obiective turistice din Maramureș, alături de Mocănița, Mănăstirea Bârsana și Cimitirul Vesel din Săpânța.

Cascada Cailor este situată la o altitudine de 1.300 de metri, iar căderea de apă este de 90 de metri. Apa din cascadă rezultă din topirea zăpezii și din ploile care se adună într-un lac glaciar. De asemenea, pe versantul abrupt al Rezervației Piatra Rea se formează cascada în jos, în mai multe repte de căderi succesive de 40 de metri, 20 de metri, și din nou 40 de metri.

Altfel spus, apa se adună într-un cerc glaciar aflat în vârful muntelui, iar de acolo cade pe partea montană de calcar, cunoscută drept Podul Cailor, în mai multe etape, formând astfel cea mai mare cascadă din România.

Accesul la Cascasa Cailor se face fie pe jos, de la Borșa, fie cu telescaunul din stațiunea cu pricina. De la capătul superior al telescaunului veți putea ajunge la Cascada Cailor în circa 15 minute.

Citește și: O altă cascadă faimoasă s-a prăbușit înainte de cea de la Bigăr. Viiturile și seceta extremă și-au spus cuvântul FOTO

Legenda locului unde „caii află că nu au aripi“

Dacă v-ați gândit vreo secundă că numele locului a fost ales întâmplător, ei bine, v-ați înșelat. Legendele zonei vorbesc despre o herghelie care păștea pe pășunile locului, care ar fi fost încolțită de lupi și de urși.

Cascada Cailor, cea mai mare cascadă din România
Cascada Cailor, cea mai mare cascadă din România

Speriați, caii au fugit spre marginea prăpastiei și s-au aruncat în gol, crezând că aripile (da, ați citit bine. Caii din legenda noastră aveau aripi) îi vor ajuta. Din păcate, n-a fost așa și s-au prăbușit în prăpastile. Căderea lor a fost înlocuită de apă.

Pe pajiştile întinse de pe Piatra Rea localnicii îşi duceau caii la păscut de cu primăvară până în toamnă. Într-o noaptea, un urs a încolţit caii deasupra cascadei. Speriaţi cum au fost, pe vreme rea de furtună, toţi caii, 15 câţi au fost, s-au dus spre râpa de la Piatra Rea, căzând în hău“, a povestit unul dintre administratorii unei pensiuni situate în zona Cascadei Cailor, potrivit stiriromania.ro.

O altă variantă legată de numele cascadei spune că aceasta s-ar fi format din lacrimile păstorilor care și-au pierdut animalele pierdute. Singurul fapt real din această istorisire este acela că oamenii locului își pășteau aici hergheliile din primăvară și până în toamnă.

După cum am mai menționat, Cascada Cailor este și una dintre cele mai frumoase cascade din România, oferind un adevărat spectacol primăvara și toamna, atunci când se topesc zăpezile și se „aruncă“ în hău, precum și în perioadele când plouă abundent.