SPECIAL

Cum arată și cât costă o zi de vacanță în Vama Veche

Adriana Olaru 13.08.2021, 12:08

Litoralul românesc s-a transformat într-o zonă de fițe din multe puncte de vedere, dacă ne uităm la cum arată hotelurile din Mamaia, petrecerile din cluburile luxoase sau meniurile din cele mai cunoscute restaurante. Însă, de câțiva ani, și Vama Veche, stațiune recunoscută pentru numărul mare de turiști cu „spirit liber” care petrec până dimineața pe plaja superbă, fără să țină cont de multe reguli și rigori scoiale a devenit un lux. Reporterii Impact.ro au fost în Vamă și vă arată cum s-a schimbat unul dintre cele mai populare locuri de pe litoralul românesc.

Cum arată și cât costă o zi de vacanță în Vama Veche

Vama Veche. O coadă uriașă de mașini parcate pe marginea drumului, în stânga și în dreapta vilelor recent construite. Aer de vacanță, oameni de toate vârstele, libertate, muzică de toate felurile, mașini de lux mai ceva ca în Mamaia. Agitație, șezlonguri ocupate de dimineață până seara, prețuri mari, condiții pentru toate buzunarele.

La ora 10 plaja este plină, cei care n-au vrut să dea 35 de lei pe un șezlong și-au așezat cearșeafurile chiar pe malul mării și, din când în când, valurile le mai udă gențile în care și-au îndesat prosoape, pălării, creme de soare și mâncare.

Cazări la prețuri de Mamaia

Ca să stați șapte zile în Vamă trebuie să scoateți câteva sute bune de lei pentru fiecare noapte petrecută la malul mării. Doar pentru cazare. Spre exemplu, în perioada aceasta, pe site-urile de profil nu se mai găsesc camere libere. Cu greu mai dai pe ici colo de o cameră disponibilă care costă cel puțin 250 de lei pentru 24 de ore. Când ajungi în Vamă însă mai găsești câteva camere libere, la suprapreț, luate direct de la proprietar.

Și o noapte de campat este destul de scumpă, cel puțin 130 – 150 de lei trebuie să plătiți pentru o astfel de experiență. Ceva mai liber este însă în 2 Mai, însă nici acolo prețurile nu sunt foarte mici, tot în jur de 300 de lei trebuie să plătiți pentru o cameră dublă într-o vilă modernă cu baie proprie și loc de joacă pentru copii, spre exemplu. Prețurile sunt asemănătoare cu ce vedeam anii trecuți în Mamaia, stațiune considerată un lux.

Cum arată și cât costă o zi de vacanță în Vama Veche
Vama Veche

Și mâncarea este destul de scumpă, evident, în funcție de preferințele fiecăruia, semn că pandemia a dus la o explozie a prețurilor pentru această vară. O șaorma ajunge până la 45 de lei, în funcție de locul din care alegi să mânânci. La restraurante, prețurile sunt mult mai mari. Pentru o porție de cartofii țărănești, spre exemplu, trebuie să scoateți din buzunar în jur de 20 de lei, iar o ciorbă de văcuță costă aproximativ 18 lei.

Distracție ca-n vremurile bune

Ce-a rămas neschimbat în Vamă după perioada de restricții dure din timpul pandemiei este distracția. Cluburile se închid mai repede, însă până la finalul programului atmosfera este exact ca înainte. Muzica răsună în boxe, la tot pasul găsești oameni cu pahare de băutură în mână care fie se plimbă printre cluburi, fie dansează cât e noapta de lungă.

Și prețurile la alcool au crescut destul de mult. La unul dintre cele mai cunoscute cluburi de pe malul mării trebuie să scoateți din buzunar aproape 90 de lei pentru două pahar de rom cu suc, cam cât costa o noapte de cazare într-o cameră modestă în urmă cu câțiva ani.

Nimeni nu ține cont de restricții când vine vorba de distracție, nu există distanțare socială în cluburi, ba mai mult abia poți să ajungi dintr-o parte în alta. Mulți dintre cei care închiriează camere, dar și patronii de cluburi se plâng că din cauza pandemiei au avut pierderi mari în acest an.

Urmăriți Impact.ro și pe