Cum arată prima vioară vegană din lume, creată din fructe de pădure și pere. Nici nu zici că are astfel de componente

Cătălina Burghelea 19.01.2022, 12:22
Cum arată prima vioară vegană din lume, creată din fructe de pădure și pere. Nici nu zici că are astfel de componente

Un producător de instrumente muzicale a creat prima vioară vegană din lume. La fabricarea sa a folosit pere, fructe de pădure și apă de izvor. Padraig O’Dubhlaoidh a realizat instrumentul fără produse de origine animală, în atelierul său din Malvern Hills, Marea Britanie, în timpul pandemiei de coronavirus. Iar rezultatul este unul impresionant.

A fost creată prima vioară vegană din lume

Corpul instrumentului vegan este făcut la comandă, devenind prima vioară din lume marcă înregistrată la Societatea Vegană, a spus organizația. Pentru vioara de 8.000 de lire sterline s-a folosit doar lipici natural, nu de orgine animală ca până acum.

Din punct de vedere istoric, părul de cal, copitele, coarnele și oasele au fost folosite pentru a crea instrumente, a precizat Societatea Vegană, care a adăugat că este „incredibil de interesant” să înregistrezi o astfel de vioară.

„Aceasta va crea muzică pentru urechile atâtor violoniști care au tânjit după un instrument de înaltă calitate, fără produse de origine animală”, a spus Ericka Durgahee, reprezentant al organizației, potrivit BBC.

Foto BBC
Foto BBC

Este făcută din fructe de pădure și pere

Marginile au fost făcute din „pere aburite vopsite în negru”, a dezvăluit Dubhlaoidh. Fructele sălbatice au fost folosite la vopsirea incrustațiilor de lemn și apa locală de izvor a fost inclusă în adeziv.

Meșterul, care produce viori de 40 de ani, a precizat că un client i-a cerut să facă un instrument vegan „cu câțiva ani în urmă”.

„A fost o întrebare intrigantă”, a mărturisit bărbatul. „M-am gândit câți vegani există, potențiali muzicieni cărora etica nu le permite să cânte la vioară. Trebuie să fie îngrozitor.

Lumea se schimbă foarte mult, în acest moment. În special generația tânără…Ei fac schimbări mari în lume și sunt foarte mândru de asta”, a explicat Padraig O’Dubhlaoidh.

Instrument muzical excelent pentru violoniștii vegani

Deși corzile și arcurile sunt vegane, doar corpul viorii este marcă înregistrată, a explicat Societatea Vegană.

„Am început acest proiect pentru că am simțit că cei mai etici consumatori din societatea noastră sunt privați de dreptul de a cânta muzica pe care o iubesc, din cauza prezenței derivatelor de origine animală. Deoarece este o inovație nouă, în acest moment, sunt foarte dornic să anunț muzicienii vegani că, în sfârșit, există o opțiune etică pentru ei”, a declarat Dubhlaoidh, pentru ClassicFM.

Producătorul de instrumente spune, de asemenea, că noua sa vioară vegană are „o îmbunătățire acustică” față de alte viori. Prin cercetările sale, Dubhlaoidh a modificat rețeta de lipici folosită până acum la crearea instrumentului muzical. În loc să conțină ingrediente de origine animală, lipiciul lui este făcut din fructe de pădure și apă de izvor locală.

Foto BBC
Foto BBC

Padraig O’Dubhlaoidh a observat „o îmbunătățire acustică”

El spune că se știe că adezivul animal are efecte dăunătoare asupra viorilor, cum ar fi „tensiuni puternice asupra componentelor din lemn”. Adezivul său nu provoacă aceste efecte, îmbunătățind astfel proprietățile acustice.

Deși meșterul englez nu crede că toată lumea va trece imediat la vioara vegană, bărbatul vede un viitor strălucit pentru instrumentul său și pentru conceptul de instrumente vegane.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...