Cum arată o fișă de lucru pentru clasa pregătitoare

Emanuela Pană 11.04.2021, 09:57

Înscrierile pentru clasa pregătiroare în anul școlar 2021 – 2022 au început deja de ceva vreme, iar potrivit calendarului afișat de Ministerul Educației, acestea se vor desfășura în două etape. Începând din acest an, din cauza contextului creat de pandemia de COVID-19, într-o clasă vor putea fi cel mult 22 de copii, față de 25 ca până acum. Câți copii ar urma să intre în toamnă la clasa pregătitoare, ce-i așteaptă și cum arată o fișă de lucru pentru micuți, în continuare.

Cum arată o fișă de lucru pentru clasa pregătitoare

Mulți dintre părinți sunt nerăbdători să își vadă copiii la școală, chiar dacă, din cauza pandemiei de coronavirus, nu se știe încă exact cum vor învăța micuții în următorul an școlar. Cert este, însă, că Ministerul Educației a emis cu ceva timp în urmă Metodologia de înscriere a copiilor în învăţământul primar pentru anul şcolar 2021-2022, iar potrivit calendarului afișat, înscrierile au început în data de 17 martie 2021 şi se vor desfăşura în două etape, după cum umerază:

  • pe 17 martie 2021 s-a dat startul înscrierilor, iar fiecare unitate de învăţământ şi inspectoratul şcolar au afişat circumscripţiile şcolare, planul de şcolarizare propus şi numărul de clase pregătitoare alocate.
  • înperioada 29 martie – 28 aprilie 2021 – părinţii, tutorii legal instituiţi, reprezentanţii legali vor completa, depune și transmite cererile-tip de înscriere.

Cererile de înscriere vor putea fi depuse atât online, cât și la unitatea de învăţământ la care părinții solicită înscrierea copiilor, potrivit Ministerului Educației.

Referitor la vârsta la care elevii trebuie înscriși în clasa pregătitoare, menționăm că părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2021, inclusiv, au obligația de a-i înscrie pe micuți în învățământul primar, în clasa pregătitoare, în conformitate cu prevederile legii și ale metodologiei.

Pentru aceia dintre copii care înplinesc vârsta de 6 ani după data de 1 septembrie, părinții nu mai trebuie să facă dovada testării psihosomatice, care să ateste că cei mici sunt pregătiți să meargă la școală. O recomandare de la grădiniță va fi suficientă.

În toamnă, aproximativ 180.000 de copii ar urma să intre în clasa pregătitoare. În ceea ce privește activitățile pe care le vor desfășura micuții, pentru învățarea și consolidarea de noi informații, educatorii se vor folosi de fișe de lucru, precum cea din imagine.

Model de fișă de lucru pentru clasa pregătitoare

Model fișă de lucru pentru clasa pregătitoare
Model fișă de lucru pentru clasa pregătitoare

Fișele de lucru pentru clasa pregătitoare conțin diferite cerințe, precum:

  • Exerciții de recunoaștere și numire a poziției pe care o ocupă diverse obiecte în spațiu (stânga/dreapta, sus/jos);
  • Sortarea și clasificarea elementelor unor mulțimi când se știe regula de corespondență și elementele celei de-a 2-a mulțimi;
  • Exerciții de identificare a elementelor unor mulțimi;
  • Exerciții de continuare a unor modele repetitive reprezentate prin figuri geometrice;
  • Exerciții de comparare a numerelor 0 – 10;
  • Ordonarea crescător și descrescător a unor șiruri de numere 0 – 10;
  • Selectarea unor figuri geometrice desenate după criterii date și decuparea lor, etc. Pentru mai multe exemple, accesați galeria foto a acestui articol.

Citește și: Înscrierea la clasa pregătitoare în anul școlar 2021-2022. Calendar, acte necesare, informații complete, conform Ministerului Educației. Analiză

Metodologie de înscriere a copiilor în învățământul primar

Prima etapă a procesului de înscriere la clasa pregătitoare 2021

  • 10-11 mai 2021 – procesarea de către Comisia națională a cererilor-tip de înscriere, cu ajutorul aplicației informatice și repartizarea copiilor la școala de circumscripție;
  • 11-18 mai 2021 – procesarea la nivelul unităților de învățământ, pe baza informațiilor din cererile-tip de înscriere și din documentele depuse/transmise de părinți/ tutori legal instituiți/reprezentanți legali, a cererilor prin care se solicită înscrierea la o altă unitate de învățământ decât la școala de circumscripție, pe locurile rămase libere;
  • 20 mai 2021 – afișarea în unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului școlar a candidaților înmatriculați și a numărului de locuri rămase libere.

A doua etapă a procesului de înscriere la clasa pregătitoare 2021

  • 21 mai 2021 – comunicarea, prin afișare la unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului, a procedurii specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, elaborate de inspectoratul școlar;
  • 24-31 mai 2021 – depunerea sau transmiterea cererii-tip de înscriere la secretariatul unității de învățământ aflate pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate pentru etapa a doua, de către părinții copiilor care nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă;
  • 4 iunie 2021 – afișarea, la fiecare unitate de învățământ, a listelor finale pentru clasa pregătitoare.

În perioada 1 septembrie – 10 septembrie 2021 vor avea loc centralizarea și soluționarea, de către inspectoratul școlar, a cererilor părinților, tutorilor legal instituiți sau reprezentanților legali ai copiilor care nu au fost încă înscriși la vreo unitate de învățământ.

Dosarul de înscriere trebuie să cuprindă următoarele documente:

  • Cererea de înscriere la clasa pregaătitoare;
  • Cererea de evaluare a copilului în vederea înscrierii la clasa pregătitoare;
  • Declarația pe proprie răspundere a părintelui sau tutorelui.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...