Cum arată mașina viitorului: Primul vehicul zburător, lansat oficial. Cât costă și de când va putea fi văzut pe străzi

Anca Manolica 04.01.2023, 22:53

Ceea ce se numește primul vehicul electric (EV) cu patru locuri din lume, care poate călători pe șosea și până la 250 de mile pe calea aerului cu o singură încărcare, va debuta la CES 2023, care va avea loc între 5 și 8 ianuarie în Las Vegas. Iată cum arată această mașină a viitorului și cât costă un astfel de exemplar.

Primul vehicul zburător va fi lansat oficial

Încă de când Next Future Mobility (NFT) a anunțat că intenționează să construiască o mașină zburătoare în 2019, start-up-ul american a început să primească precomenzi de la zburători dornici de decolare. Denumită ASKA (în japoneză, pasăre zburătoare), mașina zburătoare va debuta la CES (Consumer Electronics Show) 2023, înainte de lansarea sa „pe cer” în 2026.

Aska A5 este primul dintr-o flotă planificată de mașini zburătoare electrice cu decolare și aterizare verticală (eVTOL) care vor fi folosite ca serviciu de transport la cerere care va funcționa în marile orașe.

Aska a declarat că prototipul la scară reală va profita de infrastructura rutieră globală, fiind în același timp folosit pentru a zbura spre destinații în afara modelului obișnuit de deplasare. În plus, mașina zburătoare ar putea fi utilizată în intervenții de urgență, de către armată și de către serviciile emergente de mobilitate la cerere de tip ride-sharing și ride-hailing.

Primul vehicul zburător va fi lansat oficial
Primul vehicul zburător va fi lansat oficial

Va putea fi încărcată la stațiile normale de încărcare

Compania a declarat că mașina zburătoare va necesita o infrastructură minimă, deoarece poate decola dintr-un spațiu compact, cum ar fi un heliport sau un vertiport, și se va potrivi în parcările existente. Ea poate fi încărcată acasă sau la stații de încărcare pentru vehicule electrice și conține un motor de prelungire a autonomiei care funcționează pe benzină.

Motorul A5 este un sistem de alimentare proprietar care include baterii litiu-ion și un motor pe benzină pentru extinderea autonomiei. Sursa dublă de energie permite o autonomie de zbor de 250 de mile.

În modul de conducere, toate cele patru roți sunt plasate în afara fuselajului pentru tracțiune integrală și pentru a maximiza spațiul interior pentru a găzdui patru pasageri. În modul de zbor, aripile vehiculului cu șase rotoare se desfășoară, permițând vehiculului să decoleze pe verticală sau să efectueze decolări convenționale de pe pistă. Aska a declarat că aripa mare este optimizată pentru planare, aterizări și consum eficient de energie.

Cei care vor să o cumpere pot face deja precomandă și este necesar să depună un depozit de 5000 de dolari. Preţul maşinii zburătoare ajunge la 789.000 de dolari.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...