Cum arată ”democrația” în Turcia: 30 de persoane, anchetate pentru că au glumit pe internet pe seama sănătății președintelui Erdogan

Ioana Bucur 03.11.2021, 20:05
Cum arată ”democrația” în Turcia: 30 de persoane, anchetate pentru că au glumit pe internet pe seama sănătății președintelui Erdogan

Democrație și libertate de exprimare, dar până la un punct. Autoritățile din Turcia anchetează 30 de persoane care au glumit pe internet pe seama sănătății președintelui Erdogan.

Turcia, cu ochii pe platformele de social media: „Proceduri judiciare necesare au fost angajate împotriva lor”

Internauții au intrat în vizorul autorităților din Turcia. 30 de persoane sunt acum anchetate, după ce au postat mai multe mesaje pe platformele de social media despre starea de sănătate a președintelui Recep Tayyip Erdogan.

Informațiile publicate de cei vizați au fost catalogate drept „mincinoase” și „nefondate”.

„S-a constatat că hashtagul #mort a fost lansat pe reţeau a de socializare Twitter, despre preşedintele nostru.

Cu hashtagul menţionat, 30 de persoane considerate ca postând conţinuturi de dezinformare (…) au fost identificate, iar proceduri judiciare necesare au fost angajate împotriva lor”, a anunţat într-un comunicat Direcţia Generală a Securităţii.

Nu este prima oară când în spațiul publicat apar tot felul de speculații cu privire la potențiale probleme de sănătate ale președintelui Erdogan, în vârstă e 67 de ani. Mai multe înregistrări video publicate în ultimii ani pe reţele de social media îl arată pe liderul turc părând slăbit. Una îl prezintă coborând trepte cu difcultate.

Ca răspuns la aceste mesaje, Fahrettin Altun, însărcinatul președinției cu comunicarea, a postat, miercuri, pe Twitter, un videoclip de 12 secunde în care Erdogan apare mergând calm, clip redistribuit de numeroși susținători ai săi.

Cum arată ”democrația” în Turcia: 30 de persoane, anchetate pentru că au glumit pe internet pe seama sănătății președintelui
Președintele Erdogan

În 2011, când ocupa funcția de premier, Erdogan a suferit o operație la nivelul intestinului, detaliu ce a dat naștere speculațiilor cu privire la starea sănătăţii acestuia. Unul dintre medicii săi a dezminţit, ulterior, că şeful statului turc ar fi bolnav de un cancer.

Erdogan și-a amânat participarea la Conferința ONU COP26

Erdogan a apărut ultima oară în public duminică, la summitul G20 de la Roma, unde s-a întâlnit cu preşedintele american Joe Biden.

La începutul săptămânii, Erdogan era așteptat în Regatul Unit, la Glasgow, pentru a participa la Conferinţa ONU privind modificările climatice (COP26), însă acesta s-ar fi întors în Turcia, în noaptea de duminică spre luni, potrivit agenţiei oficiale turce de presă Anadolu, relatează AFP.

Şeful statului turc, care a participat sâmbătă şi duminucă la summitul G20 de la Roma, a aterizat pe Aeroportul Atatürk de la Istanbul luni, la ora locală 0.20 -duminică, 23.20, ora României -, potrivit Anadolu. Nu se știe dacă preşedintele turc plănuiește să se mai întoarcă în Scoţia, unde COP26 se desfăşoară până la 12 noiembrie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...