Cum arată creatura cu cele mai multe picioare. Are peste 1.000 și a fost descoperită la 60 de metri sub pământ

Cătălina Burghelea 17.12.2021, 09:17
Cum arată creatura cu cele mai multe picioare. Are peste 1.000 și a fost descoperită la 60 de metri sub pământ

Milipedele au multe picioare. Este caracteristica definitorie a acestei creaturi, care nu este nici vierme, nici insectă. Cu toate acestea, în ciuda unui nume derivat din latină pentru mii (mille) și picioare (pes), nu a fost găsit nici un miliped cu mai mult de 750 de picioare până acum. Recent, oamenii de știință au descoperit primul miliped care are peste 1.000 de picioare, 1.306 mai exact, având cele mai multe picioare dintre toate creaturile vii de pe Pământ. Acesta a fost zărit la 60 de metri sub pământ, într-o gaură creată pentru explorarea minerală în Australia de Vest.

Primul miliped cu peste o mie de picioare

Nevertebratul nu are ochi, măsoară 9,5 centimetri lungime și 1 milimetru lățime, are 330 de segmente ale corpului, antene, o gură în formă de cioc și un cap conic. Este o specie nouă, descoperită în subteran, în Australia, și numită Eumillipes persephone. Are 1.306 picioare, față de cele 750 ale speciilor cunoscute.

„Este ca și cum ai fi tras un fir alb de 10 cm dintr-o cămașă (dar are 1.306 de picioare)”, a spus Paul Marek, profesor la departamentul de entomologie de la Virginia Tech, prin e-mail, notează CNN.

Creatura trăiește la 60 de metri sub pământ

Să concurezi pentru cine are mai multe „picioare” se poate întâmpla și în lumea animalelor. La 60 de metri sub pământ a fost identificat primul miliped cu peste 1.000 de picioare. Și este un rezultat unic: până acum, de fapt, nici un centiped nu a depășit vreodată 750 de picioare. Noua specie, recent descoperită de un grup de la Virginia Tech și unele universități australiene, și numită Eumillipes persephone, posedă până la 1.306 și acum deține recordul mondial. Cercetătorii au zărit creatura în timpul unei explorări a zonei miniere Eastern Goldfields din Australia de Vest.

Cum numeri picioarele unei creaturi atât de mici?

Pentru a se asigura că niciun membru nu a fost omis sau numărat de două ori, specialistul a precizat că a marcat cu culori fiecare segment de 10 picioare folosind o imagine de înaltă rezoluție a milipedului neocoldat în Adobe Illustrator.

„Am numărat de trei ori și a durat aproximativ 1 oră”, a dezvăluit profesorul american, autorul studiului publicat joi în jurnalul Scientific Reports.

Cine deținea recordul mondial

Este posibil ca Eumillipes persefona, așa cum este denumit oficial milipedul, să fie înrudit cu deținătorul recordului anterior pentru cel mai mare număr de picioare, potrivit unei analize a relațiilor taxonomice dintre speciile de milipede. Specia de milipede din California, Illacme plenipes, are până la 750 de picioare, mai scrie aceeași sursă citată.

Numărul mare de segmente și picioare care au evoluat la ambele specii generează o forță mare de împingere, permitându-le să se deplaseze prin crăpături înguste în solul în care trăiesc, au sugerat autorii.

Nevertebrate necunoscute, găsite în ultimii ani

În timp ce temperaturile de suprafață din provincia Eastern Goldfields, Australia, unde a fost găsit milipedul, sunt uneori mai mari de 46 grade Celsius, locurile de apă subterană unde a fost descoperită creatură nu depășesc niciodată 22 grade Celsius.

Autorii, din Australia și Statele Unite, au remarcat că sub suprafața Pământului au fost descoperite și alte nevertebrate necunoscute în ultimii ani, inclusiv gândaci și milipede în peșterile braziliene cu minereu de fier și păianjeni din peșterile Podișului Edwards din Texas.

„Aceste habitate subterane și locuitorii lor sunt prea puțini studiate, în ciuda importanței lor ecologice în filtrarea apelor subterane și filtrarea toxinelor din mediu”, au adăugat experții.

Cercetătorii au recomandat reducerea la minimum a impactului mineritului în această regiune, pentru a conserva habitatul subteran.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...