Cum arată Corcodel, satul cu cei mai puțini locuitori din Iași. Cum supraviețuiesc cele 14 familii rămase

Elena Avramescu 04.08.2021, 10:31
Cum arată Corcodel, satul cu cei mai puțini locuitori din Iași. Cum supraviețuiesc cele 14 familii rămase

Corcodel, satul cu cei mai puțini locuitori din Iași. Localitatea din Iași este veche de aproximativ 150 de ani și are doar 14 familii. Corcodel, fiind cunoscut ca satul cu cei mai puțini locuitori, a reușit să reziste grație tinerilor care s-au întors aici pentru a-și întemeia familii. Astfel că cei 43 de locuitori alcătuiesc o comunitate fericită și extrem de unită.

Corcodel, satul cu cei mai puțini locuitori din Iași

În urmă cu 10 ani, în localitatea Corcodel, din comuna Grajduri, locuiau 31 de oamenni în 13 case. În ziua de azi, numărul localnicilor a ajuns la 43, deoarece copiii care au crescut în acest sat au ales să rămână aici, chiar dacă nu au condiții atât de bune. Familiile au construit case noi, astel că numărul acestora a ajuns la 14.

Dintotdeauna, a existat în acest sat un număr mic de persoane. Pe vremea comunismului erau patru familii. Îi cunosc pe toți de acolo, în special pe cei mai bătrâni, care sunt acolo de mai mult timp. Această localitate este veche de aproximativ 150 de ani. Ne bucurăm că aceasta rezistă așa și că tinerii noștri s-au întors aici. Am fost recent pe acolo, după ploi, și am refăcut cât de cât drumul de acolo, cu piatră.

Aceasta este cam singura problemă din zonă, dar îl voi repara. Avem deja proiectul făcut. Am văzut că au început să-și construiască noi case și nu poate decât să mă bucure acest aspect. Sunt o comunitate tare frumoasă, sunt exact ca o mică familie, a spus Constantin Zamfirache, primarul comunei Grajduri, potrivit BZI.

Corcodel, satul cu cei mai puțini locuitori din Iași
Corcodel, satul cu cei mai puțini locuitori din Iași

Din păcate, foarte puțini bătrâni mai sunt prin sat, însă simt o imensă bucurie atunci când se găsește cineva care să îi ajute și să le mai aducă o pâine caldă. În localitatea Corcodel mai sunt doar trei persoane în vârstă, însă nu prea se mai pot deplasa și fiindcă nu au un mijloc de transport în apropiere, nu au mai ieșit din sat de luni bune.

Am 82 de ani, aici m-am născut și am crescut. Dintotdeauna, aici au fost oameni puțini, dar mereu foarte uniți, toți ne cunoaștem foarte bine între noi. Oricum, suntem puțini! Dacă ne-am mai și certa, ce am face?! Am rămas și mai puțini când a fost cutremurul din 1977. Atunci s-au speriat oamenii că a luat-o pământul la vale și s-au mutat în alte sate, din apropiere. Satul acesta a rezistat datorită nepoților noștri, care au plecat în străinătate pentru un trai mai bun, au strâns câțiva bani și s-au întors acasă.

Părinții lor s-au dus, dar ei s-au căsătorit și și-au ridicat aici câte o căsuță. Dacă ei nu se întorceau, rămâneam trei sau patru oameni aici. Ne sunt de mare ajutor copiii aceștia, pentru că ei mai merg în oraș, la muncă, și ne ajută și pe noi cu ce mai avem nevoie. Ne mai cumpără câte o pâine proaspătă, medicamente și tot ce mai avem nevoie. Suntem ca o familie mare aici!”, a precizat Maria Codău, o localnică în vârstă de 82 de ani.

Urmăriți Impact.ro și pe
Tags:
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...