Cum arată câmpul cu rachete nucleare construit de China. Ce se poate observa în imagini

Ana Anitoiu, Alexandru Ioanid 28.07.2021, 17:42
Cum arată câmpul cu rachete nucleare construit de China. Ce se poate observa în imagini

Un al doilea câmp cu rachete nucleare este construit de China în zona deșertică din vestul țării. Federația Oamenilor de Știință americani (FAS) a publicat un raport realizat pe baza imaginilor surprinse din satelit. Specialiștii sunt îngrijorați.

Ce se poate observa în imaginile în care apare câmpul cu rachete nucleare construit de China

Concret, este vorba despre un câmp situat în regiunea chineză Xinjiang ce pare să conțină 110 silozuri pentru rachete balistice, potrivit raportului publicat de FAS. Acesta este cel de-al doilea astfel de câmp ce a fost descoperit în luna iulie. Primul, cu 120 de silozuri, se află în provincia Gansu.

Potrivit Federației Oamenilor de Știință americani, cele două câmpuri cu rachete semnalează cea mai importantă expansiune a arsenalului nuclear al Chinei consemnat vreodată. Pentru zeci de ani, China a operat aproximativ 20 de silozuri pentru rachetele sale balistice intercontinentale propulsate cu combustibil lichid, numite DF-5.

Însă, în prezent, se pare că această țară are în construcție de zece ori mai multe silozuri ce ar fi destinate noilor sale rachete DF-41. Presa din China a susținut că silozurile din privincia Gansu ar fi, de fapt, doar niște turbine eoliene. Beijingul nu a confirmat această versiune.

Cum arata campul cu rachete nucleare construit de China. Ce se poate observa in imagini
Campul cu rachete nucleare construit de China

Care ar fi intenția Chinei, de fapt

Potrivit directorului Centrului pentru Politici Chineze din Canberra, Adam Ni, ultimele descoperiri cu privire la câmpurile de rachete reprezintă „dovada convingătoare a intenției Chinei de a-și crește considerabil arsenalul nuclear, mai repede decât au anticipat mulți analiști până acum”.

De altfel, această rapiditate cu care apar noi silozuri ridică semne de întrebare cu privire la angajamentul pe care Beijingul l-a luat de la detonarea primei sale bombe atomice în anii ’60. Conform acelei promisiuni, China trebuie să păstreze arsenalul nuclear la minimul necesar pentru a descuraja un atac.

Conform Institutului Internațional din Stockholm pentru Studii în domeniul Păcii, China ar avea în prezent 350 de încărcături nucleare. Prin urmare, numărul a crescut considerabil față de cel din 2006, când erau 145 de încărcături. Pe de altă parte, Statele Unite ale Americii au 5.550 de încărcături nucleare, iar Rusia are 6.255.

Pentagonul, despre intenția pe care o are China pentru următorii 10 ani

Pentagonul se așteaptă ca Beijinul să-și dubleze, cel puțin, stocul de încărcături nucleare în următorii zece ani. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, a spus că apariția noilor silozuri chineze pentru rachete este foarte îngrijorătoare.

„Aceste evoluții arată de ce este în interesul tuturor ca puterile nucleare să dialogheze direct unele cu altele despre reducerea pericolului nuclear și evitarea judecăților greșite”, a precizat purtătorul de cuvânt despre noutățile din China.

În ultimul deceniu, capabilitățile nucleare ale Chinei au crescut semnificativ. Acestea includ: bombardierul cu capabilități nucleare H-6N, un nou tip de rachetă ce poate fi lansată de pe submarine, lansatoare mobile de rachete și un număr de silozuri statice în creștere.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...