Cum arată buncărul de 15.000 metri pătrați, cu piscină și bar. Uiți că te afli în subteran, poți face și grătar

Cătălina Burghelea 11.02.2022, 11:39
Cum arată buncărul de 15.000 metri pătrați, cu piscină și bar. Uiți că te afli în subteran, poți face și grătar

De când cu mediatizarea conflictului Rusia-Ucraina, a crescut interesul oamenilor pentru buncărele subterane. Tot mai mulți caută să se adăpostească de un eventual război în locuințe construite în subteran. Dacă nu caută, măcar sunt curioși să vadă cum arată o astfel de casă sub pământ. Este și cazul unui buncăr de-a dreptul spectaculos, care pare un conac de lux, în care poți face orice îți dorești.

Un buncăr imens oferă o experiență inedită în subteran

Casa subterană a fost construită la mijlocul anilor ’70, de către omul de afaceri Girard „Jerry” Henderson, în Las Vegas, Nevada, SUA, ca un adăpost împotriva efectelor nucleare pentru el și familia lui. Acum, buncărul este deținut de o organizație non-profit – Fundația Stasis – care, odinioară, era Societatea pentru Conservarea speciilor pe cale de dispariție.

Locuința se întinde pe 15.000 metri pătrați

Locuința pare o capsulă a timpului a acelei epoci din anii ’70. A fost construită astfel încât familia Henderson să poată, dacă avea nevoie vreodată, să rămână în buncărul subteran până la un an, fără a fi nevoie să iasă la suprafață. Dar este mai degrabă un adăpost împotriva efectelor nucleare decât un adăpost pentru bombe nucleare. Un loc care te va proteja dacă acea bombă aterizează chiar lângă adăpost.

Însă, după o explozie nucleară, ar exista o perioadă de radiații mari în mediu și, dacă ai vrea să eviți să te îmbolnăvești, ar trebui să te izolezi o vreme în acest buncăr subteran. Are totuși o oarecare protecție împotriva exploziilor. Deasupra casei este o placă de beton armat, apoi un metru de pământ.

Ai senzația că nu te afli sub pământ

În ceea ce privește supraviețuirea, locuința subterană are un generator diesel pentru energie electrică, iar apa proaspătă este furnizată de conducta orașului. În plus, casa de sub pământ are și o piscină. Cât despre circulația aerului, pentru că buncărul este ca o cavernă, sistemul de ventilație poate fi oprit, spre exemplu, în timpul oricărui război nuclear și câteva persoane ar avea suficient aer ca să respire câteva săptămâni.

Piscină, bar, dormitoare și curte

Terenul pe care se află proprietatea se află chiar între o zonă comercială și una rezidențială. La suprafață, există o casă cu acoperiș în stil spaniol, cu aspect normal. Dar atunci când intri în acea casă, în loc de sufragerie, vezi un hol și la capătul acestuia, în stânga, e un lift la parter. Călătorești șapte metri în jos și când ușile se deschid din nou ieși în acest spațiu uriaș subteran. Casa la suprafață are aproximativ 2.500 de metri pătrați, în timp ce buncărul subteran este de aproape 15.000 metri pătrați.

Există chiar și o căsuță pentru oaspeți, cu un dormitor pe o parte și o piscină în curte. Locuința subterană are o zonă de lounge, un bar, o zonă de luat masa, două dormitoare cu baie privată și o baie suplimentară pentru oaspeți. Apoi, în lateral, în curte este cabana pentru oaspeți, care are aproximativ 700 de metri pătrați.

Picturi murale pe tavan și pereți

Buncărul a fost construit pentru a oferi senzația că nu te afli într-un spațiu subteran. Pereții și tavanul sunt acoperiți cu picturi murale, așa că, atunci când luminile sunt aprinse și te afli în interiorul casei subterane, îți poți imagina cu ușurință că stai într-o locuință cu vedere la dealurile Hollywood-ului, potrivit Newsweek.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...