Cum arată acum Cetatea Târgu Mureș. Are aproape 400 de ani de istorie

Daniela Alexandru 18.10.2021, 11:10

Așezări vechi se găsesc pe tot cuprinsul României și mai peste tot găsim urme ale istoriei noastre de secole. Transilvania, însă, cu influența sa austro-ungară are un aer pe care nu îl regăsim în sud. Centrul țării, acolo unde se află Târgu Mureș, este o întrepătrundere de naționalități și obiceiuri care, de cele mai multe ori, au dat naștere unor lucruri frumoase.

Cum arată acum Cetatea Târgu Mureș

Cetatea Medievală de la Târgu Mureș stă semeață pe o colină. Construită între 1605-1653 cu permisiunea principelui Bocskai Istvan, cetatea dispunea de 7 bastioane unite prin ziduri în lungime de 900 de metri realizate din cărămidă. Primul bastion a fost construit în anul 1620, iar cetatea a fost finalizată în 1653.

Interesant este faptul că cele șapte turnuri erau dedicate breslelor, astfel încât avem, și în ziua de azi, bastionul cizmarilor, blănarilor și lăcătușilor, dogarilor, croitorilor, măcelarilor. În plus de cele cinci dedicate breslelor mai există bastionul lui Bathory și cel al porții de la intrare.

Cum arata acum Cetatea Targu Mures
Cetatea Targu Mures

Cetatea era înconjurată de ziduri de 10 metri înălțime, dar și de șanțuri de 10 metri lățime și 8 metri adâncime. Deși în incinta cetății au fost, de-a lungul timpului, diverse clădiri, ele au fost demolate în anul 1962, când s-a decis realizarea unui parc de distracții.

Singura rămasă în picioare a fost Biserica Reformată, care este și cel mai important monument medieval din municipiu, fiind singurul păstrat de la începutul sec. al XV-lea. Aceasta a fost inițial o importantă mănăstire franciscană în Transilvania. Biserica este construită în stil gotic, are o lungime de 52,7m, lățimea de 14,2 m.

Cetatea a fost modernizată, cu ajutorul unui proiect Regio, iar lucrările s-au încheiat, teoretic, în anul 2014. Odată cu modernizarea, Cetatea a căpătat alei pietonale pavate, iluminat modern, indicatoare turistice, două localuri, amfiteatru în aer liber, centru de informare și mult spațiu verde. Tot în incinta Cetății regăsim și Casa Căsătoriilor.