VIDEO EXCLUSIV

Cum ar putea fi soluționată problema pensiilor speciale: „Poate nu putem să tăiem pensiile speciale, dar putem să le limităm”

Gabriela del Pupo 20.10.2022, 11:11
Cum ar putea fi soluționată problema pensiilor speciale: „Poate nu putem să tăiem pensiile speciale, dar putem să le limităm”

Desființarea pensiilor speciale, solicitată în repetate rânduri de societatea civilă, în urmă cu câțiva ani, prin lungi perioade de proteste în stradă, a eșuat de fiecare dată când o formațiune politică a demarat un astfel de proiect legislativ. Curtea Constituțională decide de fiecare dată că acest drept nu poate fi luat celor care au activat în domenii precum justiția sau armata. În cadrul Interviurilor Impact.ro, deputatul REPER, Cătălin Țeniță, a vorbit despre o nouă posibilitate de a asigura echitate între pensionarii beneficiari de astfel de pensii și restul celor care după o viață de muncă așteaptă mărirea punctului de pensie de la an la an.

„Să încercăm să rezolvăm măcar acum, în ceasul al doisprezecelea această chestiune”

Eșecul tentativelor de eliminare totală a pensiilor speciale este un motiv de frustrare pentru întreaga societate care de ani de zile cere ca sumele de care se bucură anumite categorii de pensionari să fie cel puțin reduse. Acest lucru s-ar putea realiza însă în perioada următoare. Reforma pensiilor speciale trebuie finalizată până la finele lunii decembrie a anului curent, conform unui jalon asumat de țara noastră pentru ca România să poată să acceseze banii din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). De altfel, un proiect de legislație în sensul acesta ar avea acum mari șanse de reușită, în special datorită contextului favorabil.

„Mă gândeam să îi invit pe acești colegi ai mei să luptăm împreună pentru un alt deziderat al societății noastre, cel fără pensii speciale. Poate ar trebui să ne uităm un pic la ceea ce a cerut societatea de-a lungul ultimilor 7-10 ani, sunt 7 ani de la Colectiv în curând, să încercăm să rezolvăm măcar acum, în ceasul al doisprezecelea această chestiune.

Unul dintre lucrurile cele mai importante care țin de moralitatea sistemului este cel legat de pensiile speciale. Voi lucra în perioada următoare pe chestiunea aceasta, poate nu putem din prima să tăiem pensiile speciale, dar poate ar trebui să le limităm la un nivel decent.

Fiecare încercare de eliminare a pensiilor speciale a fost declarată de CCR, (Curtea Constituțională a României), drept un demers care nu respectă Constituția.”, a declarat Cătălin Teniță.

INTERVIUL INTEGRAL ÎN VIDEO DE MAI JOS

„Întotdeauna Curtea Constituțională spune că pensiile acestea sunt câștigate ca și principiu de recompensare”

Nu o dată societatea civilă a acuzat faptul că proiectele legislative care urmăreau eliminarea pensiilor speciale erau susceptibile de a fi atacate de către CCR. Pe de altă parte o soluție simplă și-a făcut recent loc în spațiul public, reducerea cuantumului acestor beneficii de care beneficiază cei care au activat în cadrul armatei, al serviciilor secrete sau cel al justiției.

„Ar fi un proces de intenție dacă aș spune că sunt gândite, neavând nici o dovadă nu mă pot exprima. Cred că trebuie văzut, nu ar trebui să ne uităm la interdicția lor ci mai degrabă la cuantumul lor.

Întotdeauna Curtea Constituțională spune că pensiile acestea sunt câștigate ca și principiu de recompensare după o anumită activitate. Dar nu neapărat cuantumul, pentru că pensiile pe Pilonul I nu sunt specificate pe volum, nu scrie nicăieri cât vei primi. Se spune doar că există această solidaritate intergenerațională, pentru a asigura dreptul la un trai decent.

Traiul decent în România este legat de salariul mediu pe economie, considerăm că toți oamenii care au un salariu mediu pe economie ar trebui să aibă un trai decent. Atunci poate ar trebui să spunem, hai nu, salariu mediu pe economie, ar trebui să fie o pensie specială, dar dacă noi ne uităm acum, sunt persoane care prin cumulul lor de trei pensii speciale, obțin poate 20 de salarii speciale, de trei ori cât președintele în funcție. Ori aici nu mai este o chestiune legată de echitate.

Poate nu putem să tăiem pensiile speciale, dar putem să le limităm la acel nivel care este compatibil cu viața decentă. Asta vreau să încerc eu.”, spune deputatul.

O astfel de soluție a fost de altfel sugerată și de Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene după consultări la Bruxelles pe tema reformelor asumate de statul român pentru a putea beneficia de fondurile din PNRR.

„Sunt lucruri care vor trebui asumate de coaliție și de Guvernul României, dar sunt măsuri de bun-simț, de exemplu, ca pensia în plată să nu depășească salariul beneficiarului pensiei speciale sau anumite facilități precum premiile sau primele de vacanță din ultimul salariu să fie incluse în calculul pentru pensia specială, mi se par că acestea duc noțiunea de pensie specială în zona în care depășim limita normalității, ca să nu spun a bunului simț. Deci practic aceste categorii de măsuri de așezare în normalitate a pensiilor, așa cum este în toată Uniunea Europeană, trebuie luată”, a spus Boloș, conform hotnews.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...