Cum ar putea fi sancţionaţi deputaţii agresivi. Timpul de vorbire, scurtat. Indemnizaţia, mai mică

Ioana Bucur 08.02.2022, 22:33
Cum ar putea fi sancţionaţi deputaţii agresivi. Timpul de vorbire, scurtat. Indemnizaţia, mai mică

La doar 24 de ore după incidentul șocant din Parlamentul României ce i-a avut în prim-plan pe liderul AUR, George Simion, și pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, parlamentarii partidelor de la guvernare, PNL-PSD-UDMR, precum și cei ai minorităților naționale au semnat un proiect de hotărâre pentru modificarea regulamentului Camerei Deputaților ce prevede cum ar putea fi sancționați deputații agresivi. Printre măsuri se numără timp de vorbire scurtat și o indemnizație mai mică.

Episodul șocant din Parlament nu rămâne fără consecințe

Tribuna Parlamentului României a devenit scena unui „spectacol” șocant și ce nu aduce cinste aleșilor poporului. George Simion l-a îmbrâncit pe minsitrul Energiei, Virgil Popescu, în timp ce liberalul ținea un discurs cu privire la moțiunea de cenzură depusă împotriva sa. Câteva ore mai târziu, Popescu anunța, într-un mesaj pe pagina sa de Facebook, că va depune o plângere penală, punctând că „liderul AUR trebuie să fie sancționat pentru ceea ce a făcut”.

Gestul lui George Simion nu va rămâne fără consecințe. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție i-a deschis liderului AUR dosar penal pentru ultraj, potrivit unui comunicat de presă, după agresiunea față de ministrul Energiei, Virgil Popescu.

În plus, incidentul va duce și la modificarea regulamentului Camerei Deputaților. Liderii grupurilor parlamentare au semnat un proiect de Hotărâre pentru modificarea și completarea Regulamentului Camerei Deputaților, prin care se stabilesc sancțiuni mai dure pentru derapajele de comportament.

„Dispozițiile actuale ale Regulamentului Camerei Deputaților în materie de disciplină parlamentară sunt irelevante în raport cu acțiunile unor deputați aflați în exercițiul primului mandat parlamentar care ignoră cutumele conduitei parlamentare și agresează fizic și verbal colegii de cameră parlamentară”, au precizat semnatarii proiectului ce urmează să fie dezbătut.

Cum ar putea fi sancţionaţi deputaţii agresivi. Timpul de vorbire, scurtat. Indemnizaţia, mai mică
Liderul AUR și ministrul Energiei

Proiectul ce prevede cum ar putea fi sancţionaţi deputaţii agresivi

Printre măsurile adăugate în document se numără: „interzicerea transmiterii în direct sau înregistrarea ședinței Camerei Deputaților, Biroului Permanent, Comitetului Liderilor sau comisiilor prin alte mijloace decât cele menționate la alin. (1) – (3).” (n.r. „mijloacele electronice ale Camerei Deputaților” și „mass-media cu aprobarea Biroului Permanent al Camerei Deputaților”), „interzicerea utilizării violenței fizice constând în gesturi agresive ori a violenței verbale constînd în injurii, invective sau calomnie la adresa unui alt parlamentar”.

Proiectul prevede și cum ar putea fi sancționați deputații agresivi:

  • pierderea a 50% din indemnizație până la șase luni, în cazul în care desfășoară bannere în plen sau în sălile comisiilor Camerei Deputaților, dacă înregistrează sau transmit în direct ședințele Camerei Deputaților, Biroului Permanent, Comiteului Liderilor Grupurilor Parlamentare sau a comisiilor sau dacă folosesc violența fizică sau verbală împotriva unui alt parlamentar „constând în țipete, injurii, amenințări, invective, calomnie”;
  • reducerea luării de cuvânt la maxim 10 secunde per intervenție pentru o perioadă de până la trei luni de zile în cadrul ședinței Camerei Deputaților;
  • reducerea la jumătate a timpului alocat cu ocazia moțiunilor, orei Guvernului, orei primului ministru sau ședințelor solemne grupului parlamentar din care face parte deputatul sancționat.
Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...