Cum ar putea fi protejați arborii din pădurile României de mafia lemnului. Vor deveni imposibil de tăiat ilegal

Ana Anitoiu 20.03.2021, 10:29
Cum ar putea fi protejați arborii din pădurile României de mafia lemnului. Vor deveni imposibil de tăiat ilegal

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a anunțat cum ar putea fi protejați arborii din pădurile României de mafia lemnului. După ce vor fi implementate soluțiile propuse, dintre care unele sunt digitale, aceștia vor deveni imposibil de tăiat.

Cum ar putea fi protejați arborii din pădurile României de mafia lemnului

Mai exact, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a spus că pădurile din România vor fi protejate cu ajutorul unei finanțări prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Prima soluție pentru reducerea furtului de lemn a fost propusă de ministrul Mediului.

”Trebuie să trecem de la tăierea directă de către companii – unde se fraudează mult în România -faptul că ai o licență de tăiere, pe care zici că tai 10 metri cubi, te duci și tai 30 și nu te verifică nimeni de fapt. Asta e cheia de boltă a furtului de lemn în România. Când spun că nu te verifică nimeni e o complicitate. Sau când se fac verificări, sunt bătuți sau amenințați oamenii ăia. Dacă noi am schimba și Romsilva ar avea depozite de lemn și companiile care au nevoie de lemn să-l prelucreze iau doar din depozite, pe o bursă a lemnului transparentă, se rezolvă problema.”, a spus Cristian Ghinea la Digi24.

Cum ar putea fi protejati arborii din padurile Romaniei de mafia lemnului. Vor deveni imposibil de taiat
Arbori taiati

Metodele digitale prin care pădurile României vor fi protejate de mafia lemnului

De asemenea, Cristian Ghinea s spus că este luată în calcul și implementarea unor metode digitale moderne pentru protejarea pădurilor de mafia lemnului din România. De exemplu, s-ar putea apela la o tehnologie ce presupune introducerea unui cip în fiecare arbore, pentru o monitorizare precisă. Potrivit ministrului, această soluție nu ar fi foarte scumpă.

”Sunt și alte posibilități, cu camere inteligente care să calculeze pe fiecare drum de ieșire masa lemnoasă care este scoasă. Sunt diverse propuneri făcute de oameni în consultările publice. Deocamdată am decis o alocare pe zona reducerii furtului de lemn și orientarea spre digital și spre această transparentizare și crearea unei burse”, a mai explicat ministrul.

Finanțare pentru plantarea de păduri noi în România

Totodată, Cristian Ghinea a spus că mai există o linie de finanțare prin PNRR, referitoare la plantarea unor păduri noi, perdele forestiere și perdele agrosilvice. Timp de unu-doi ani se va lucra la planificarea legislativă și la înființarea unor pepiniere pentru pregătirea terenului, după care la plantare. Ministrul a atras atenția, însă, că și în această privință există o problemă.

”Și aici e o problemă paradoxală: suntem la concurență cu subvențiile. Oamenii care ar vrea să planteze pădure pe acest mecanism, pe această legislație ar pierde subvenția europeană, ceea ce este stupid, pentru că avem în România, oficial, jumătate de milion de hectare degradate, dar care sunt în fondul agricol și pentru care se primesc subvenții. Și atunci înțelegerea cu Ministerul Mediului și Ministerul Agriculturii este să scoatem aceste terenuri din circuitul agricol, să poată să se încaseze subvenție și să fie împădurite până când oricum se schimbă Politica Agricolă Comună, din 2023”, a spus ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Talentat încă de mic!
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...