EXCLUSIV

Cum ar putea fi folosite rezervele de stat pentru a controla prețurile? Dragoș Frumosu: „Atunci Guvernul va interveni”

Gabriela del Pupo 27.05.2022, 12:03
Cum ar putea fi folosite rezervele de stat pentru a controla prețurile? Dragoș Frumosu: „Atunci Guvernul va interveni”

Guvernul a anunțat în repetate rânduri că se pregătește, în cazul în care prețurile la grâu vor exploda, să folosească rezervele de stat pentru a regla piața. De asemenea, aceeași problemă se pune și cu prețul la ulei care, dacă va crește, se pot folosi cantitățile de floarea soarelui care sunt în rezerva de stat. Deocamdată o astfel de măsură este doar la nivel de discuție și producătorii spun că nu s-a ajuns într-un impas.

„Lucrul acesta se va face prin înscrierea pe o listă pentru cei care doresc să facă această achiziție”

Dragoș Frumosu a declarat în exclusivitate pentru impact.ro că nu au fost discuții despre un pericol real în acest sens. Totuși surse guvernamentale spun că se ia în vedere o astfel de decizie având în vedere evoluția îngrijorătoare a pieței internaționale. India, de exemplu, a restrâns de curând și exporturile de zahăr pe lângă cele de grâu. Banca Mondială anunță o recesiune globală, iar conflictul din Ucraina afectează enorm piața îngrășămintelor.

„Părerea noastră este că a fost o declarație cu caracter general, pentru că în momentul de față nimeni din panificație nu achiziționează astfel încât să spunem că avem nevoie. Desigur, în momentul în care va fi nevoie și este o declarație categorică, prin care guvernanții spun că atunci când apare pericolul unei absențe din piață a grâului de panificație, atunci Guvernul va interveni și va scoate de la rezerva de stat o anumită cantitate, astfel încât să avem și grâu și să nu explodeze în continuare prețurile, ținând cont de evoluția prețului la grâu.

Lucrul acesta se va face prin înscrierea pe o listă pentru cei care doresc să facă această achiziție, astfel încât să poată beneficia de cantități, raportate la capacitatea de producție, toată lumea care nu mai are în momentul acela grâu de panificație”, spune președintele Sindalimenta.

Preţurile o iau razna în România. Cât va ajunge să coste o pâine

„Sectorul nu cunoaște o asemenea problemă ca și măsură imediată”

Deocamdată industria din România nu a fost lovită de criza de la nivel mondial, țara noastră fiind un actor important pe piața exporturilor. Guvernul a transmis în repetate rânduri că nu este cazul de restrângere a exporturilor.

„Sectorul nu cunoaște o asemenea problemă ca și măsură imediată, mă refer la fabricile mari și de nivel mediu, nu mă refer la mici producători privați, genul celor care fac pateuri, covrigi, și pâine dar în cantitate mică, industria adevărată. Intervenția pe piață astăzi nu este necesară.

Până la următoarea recoltă eu cred că lucrurile acestea există, nimeni nu a plâns. Mi-e greu să cred că cineva are nevoie pe ultima sută de metri înainte de următoarea recoltă. E vorba de două luni de zile, de trei luni de zile maxim, dacă ne gândim și la floarea soarelui, iunie, iulie, august.” mai spune Dragoș Frumosu.

În anul agricol 2021 – 2022 România și Franța au fost principalii exportatori de cereale din UE. Din țara noastră aproximativ 4,6 milioane de tone de grâu au mers la export și peste 1,5 milioane de tone de orz au avut aceeași soartă Iar agricultorii români țintesc acum spre noi culturi mult mai competitive pe piața internațională, conform digi24.ro.

„Există și riscul ca de aici să plece un pic de speculă”

Producătorii și procesatorii din țara noastră ar putea ajunge în situația în care să și profite de o astfel de oportunitate dată de autorități. Dacă prețul pentru achiziționarea grâului din rezerva de stat ar fi extrem de convenabil, mulți ar putea să încerce să își facă propria rezervă.

„Dacă Guvernul vrea să intervină pe piață sigur că o poate face, iar cei care au nevoie la prețul pe care îl stabilește guvernul, pentru cantitățile existente în rezerva de stat, se pot înscrie și pot achiziționa. În urma discuțiilor cu marile fabrici de procesare din panificație, deocamdată acolo nu se pune problema.

Este o măsură cu care Guvernul poate interveni și poate să scoată pe piață o astfel de idee. Există și riscul ca de aici să plece un pic de speculă. Adică eu să am grâu și făină pe stoc până la următoarea recoltă, dar să mă înscriu pe listă să cumpăr la un preț mai mic astfel încât ceea ce agonisesc să ajungă pentru lunile noiembrie, decembrie, timp în care alții cumpără la noul preț în august” mai spune Frumosu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...