Cum ar putea fi eliberată condiţionat Elena Udrea. Detaliile care i-ar putea reda libertatea fostului ministru

Andra Daoud 01.07.2022, 14:20
Cum ar putea fi eliberată condiţionat Elena Udrea. Detaliile care i-ar putea reda libertatea fostului ministru

Elena Udrea a ajuns în România pe 16 iunie, după ce a fost extrădată din Bulgaria. Fostul ministru al Turismului a mers direct la penitenciarul Târgșor, acolo unde are de executat pedeapsa dată în dosarul Gala Bute. Elena Udrea are o condamnare la 6 ani de închisoare, însă ar putea fi eliberată condiționat mai devreme. Când ar putea ieși din închisoare, potrivit legii.

Când ar putea ieși din închisoare Elena Udrea

Elena Udrea are de ispășit o pedeapsă destul de lungă, însă ar putea să iasă mai devreme din închisoare, dacă va fi eliberată condiționat. Potrivit legii, fostul ministru al Turismului trebuie să ispășească două treimi din pedeapsă înainte de a fi pusă din nou în libertate. Asta înseamnă că Elena Udrea va petrece după gratii undeva la 4 ani, din totalul pedepsei de 6 ani.

Udrea a fost condamnată la închisoare cu executare, în primăvara acestui an. Decizia instanței a fost una definitivă, iar fostul ministru nu a mai avut cale de atac. Avocații Elenei Udrea au depus mai multe cereri de suspendare a pedepsei, însă magistrații le-au respins.

„În ipoteza în care vorbim de 6 ani de închisoare cu executare, ea va executa două treimi din pedeapsă, deci undeva să spunem că la 4 ani ar putea să iasă condiționat, sau chiar mai puțin de atât, pentru că mai sunt și zilele câștigate cu munca.

După 4 ani ar putea să aplice pentru eliberare condiționată. La eliberarea condiționată se ține cont de toate activitățile de acolo.(…) În principal, la 4 ani de zile ar trebui să poată opta pentru eliberarea condiționată”, a precizat avocatul Adrian Cuculis, potrivit Wowbiz.

Cum ar putea fi eliberata conditionat Elena Udrea. Detaliile care i-ar putea reda libertatea fostului ministru
Elena Udrea a ajuns in tara pe 16 iunie

Ce fel de regim de detenție are Elena Udrea

Au trecut două săptămâni de când Elena Udrea a fost adusă în țară și transferată la penitenciarul Târgșor, unde va avea un regim de detenție închis sau semi-deschis, potrivit aceluiași avocat.

„Ea va fi ținută într-o cameră vreme de 21 de zile, ulterior i se poate aplica un regim închis sau chiar semi-deschis, în funcție de cum se va stabili și ulterior se va stabili regimul, pe care eu consider, având în vedere calitatea ei de fost ministru, lipsa antecedentelor și așa mai departe, dar totuși ținând cont de faptul că a primit o pedeapsă care depășește trei ani de zile ar putea să rămână pe regimul semi-deschis. În regimul semi-deschis are mai multe beneficii, practic poți să te deplasezi neînsoțit cam prin toate zonele din penitenciar”, a mai spus avocatul.

Elena Udrea a părăsit țara la începutul lunii aprilie, cu puțin timp înainte ca instanța să pronunțe decizia în dosarul Gala Bute. Fostul ministru se îndrepta cu mașina spre Grecia, în momentul în care a fost prinsă în vama Kulata, din Bulgaria.

Udrea a ajuns în arestul poliției din Bulgaria, iar avocații ei au încercat să îi convingă pe magistrați să amâne decizia de extrădare. Fosta politiciană a închiriat chiar și o casă în Bulgaria, însă instanța de acolo a decis extrădarea, iar Udrea a fost adusă în țară pe 16 iunie, ajungând direct la penitenciar.

Ulterior, Elena Udrea și Rudel Obreja au formulat recurs în casație împotriva condamnărilor primite în același dosar. Instața Supremă a decis, miercuri, să respingă cererea, iar cei doi să rămână după gratii.

 

Urmăriți Impact.ro și pe