Cum ar putea arăta o sală de clasă după ce România va redeschide școlile

Daria Petrescu / 09.05.2020, 13:07
Cum ar putea arăta o sală de clasă după ce România va redeschide școlile

În urma ședinței importante pe care președintele Klaus Iohannis a avut-o la sfârșitul lunii aprilie, acesta a decis ca școlile și grădinițele să nu mai fie deschise. Decizia a fost luată în contextual epidemiei de coronavirus. Chiar și așa, este foarte posibil, ca atunci când copiii se vor întoarce în bănci, situația să fie alta, decât cea cu care ne-am obișnuit.

Cum ar putea arăta o sală de clasă după ce România va redeschide școlile

Ei bine, în cazul în care copiii se vor întoarce în clase, în toamna acestui an, este foarte posibil ca aceștia să stea în băncă doar câte unul.

La ședința din 27 aprilie,  au participat Ludovic Orban, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, ministrul Marcel Vela. De asemenea,  ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie. A fost prezent și șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

La finalul ședinței, președintele a precizat că s-a luat decizia ca școlile și grădinițele să nu fie deschise până în toamnă.

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis, din 27 aprilie

„Tocmai am finalizat o întâlnire cu Premierul Orban și mai mulți miniștri. O discuție în care am evaluat câteva teme foarte importante, și doresc să prezint concluziile și deciziile la care am ajuns împreună. Sunt teme care privesc pe foarte mulți români.

Prima temă – școlile. Aici o mică introducere în temă. În momentul de față, activitatea fizică la școli, la universități, la grădinițe este suspendată pe durata stării de urgență. Și am evaluat cum putem să continuăm, având în vedere că pe 12 iunie anul școlar, în mod normal, se termină.

Klaus Iohannis a anunțat că școlile și grădinițele nu vor fi deschise
Klaus Iohannis a anunțat că școlile și grădinițele nu vor fi deschise

Trebuie să fim foarte conștienți de faptul că epidemia nu s-a terminat. Aud de la mulți că este cazul să ne relaxăm, că vremea este frumoasă și că epidemia oricum va dispărea.

Dragii mei, din păcate, nu este așa! Am avut, ați văzut în statisticile de ieri, peste 400 de noi cazuri de persoane infectate. Avem astăzi peste 300. Deci, nu putem să vorbim în niciun fel despre o relaxare sau despre o încetinire, din păcate, a acestei epidemii.

Pe de altă parte, trebuie să ținem cont de câteva lucruri destul de simple. Faptul că elevii s-ar duce la școală ar implica, din punctul nostru de vedere, două riscuri mari.

Există riscul major ca elevii să ducă boala la școală și există un risc semnificativ să ducă boala de la școală acasă. Sunt două riscuri majore.

Anul școlar se va termina pe 12 iunie

Pe de altă parte, am dorit să știm și ce fac alte țări. Am constatat că deja sunt o serie de țări din Uniunea Europeană care nu mai doresc să redeschidă școlile. Sunt câteva țări unde încă situația este în evaluare.

Am dorit și să aflăm ce se întâmplă acolo unde experimental s-au deschis școlile. Avem un exemplu din Franța, unde într-o provincie s-a deschis experimental școala, și experimentul nu a decurs foarte bine. După puține zile, zeci de elevi au fost testați pozitiv și mai mulți dascăli au ajuns, în doar câteva zile, la terapie intensivă. Deci, lucrurile nu sunt absolut deloc simple.

În concluzie, s-a decis astăzi ca pentru majoritatea elevilor, în acest an școlar, grădinițele, școlile și universitățile să nu se mai redeschidă. Deci, nu se va întoarce elevul, studentul, fizic la cursuri.

Anul școlar se va termina pe 12 iunie. Până atunci vor continua formele de învățământ la distanță, așa cum s-au întâmplat lucrurile și până acum, și până pe 12 iunie, elevii vor avea mediile încheiate, cu notele pe care le au acum. În cazurile excepționale, sigur, se mai poate face o evaluare suplimentară.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI