Cum ar arăta Bucureștiul dacă mâine ar fi lovit de un seism puternic. Harta Capitalei după cutremur indică zonele vulnerabile

Stan Filon 06.02.2023, 23:32
Cum ar arăta Bucureștiul dacă mâine ar fi lovit de un seism puternic. Harta Capitalei după cutremur indică zonele vulnerabile

Recentul cutremur din Turcia, soldat cu peste 2600 de victime, îi face pe români să se întrebe cât de pregătită ar fi țara noastră în eventualitatea unui astfel de seism. Cea mai recentă hartă a vulnerabilităților seismice descrie cum ar arăta Bucureștiul după un astfel de fenomen natural, iar rezultatul este unul dureros.

Cum ar arăta Bucureștiul dacă mâine ar fi lovit de un seism puternic

Cum ar arăta Bucureștiul după un cutremur major? Ei bine, asta a încercat să afle Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic, care a întocmit recent o hartă vulnerabilităților seismice.

Aceasta a fost actualizată chiar în decembrie 2022 cu cele mai recente date furnizate de Asociația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS) privind clădirile vulnerabile din București.

Cum ar arata Bucurestiul daca maine ar fi lovit de un seism puternic
Cum ar arata Bucurestiul daca maine ar fi lovit de un seism puternic

Potrivit Re:Rise – Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic, harta ne indică:

  • 438 de străzi în risc de blocaj din cauza dărâmăturilor, pe o lungime totală de 25 km;
  • de 15 ori suprafața Parcului Cișmigiu arie totală posibilă a zonelor cu dărâmături;
  • 25 de km lungime totală a segmentelor de drum ce pot fi blocate.

„Iar această imagine a impactului încă nu este una completă. La baza calculelor stau doar acele clădiri despre care știm „cu acte” că sunt extrem de vulnerabile, adică doar cele care au fost expertizate (și cuprinse în lista oficială a AMCCRS).

În mod cert, anumite zone afectate vor fi foarte dificil de accesat de către echipele de intervenție, sau chiar imposibil în primă instanță. La o analiză atentă a hărții DupaCutremur.ro, putem deja identifica anumite zone ce riscă să se transforme în adevărate „enclave”, izolate de ambulanțe, pompieri și alte echipaje de intervenție în acele momente critice”, spun specialiștii asociației.

Membrii asociației insistă să facă precizări: „Pe hartă (n.r. – disponibilă AICI) sunt marcate toate clădirile despre care știm că sunt foarte vulnerabile (RS I, U1, U2, U3, RS II) și care își pot pierde stabilitatea odată cu următorul cutremur major. Nimeni nu poate prezice cum se vor comporta toate aceste clădiri”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...